Astăzi, 30 noiembrie, în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. La urne sunt aşteptaţi peste 3 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Secţiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 până la 21.00. Persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secția de votare mai pot solicita și astăzi votarea la locul aflării. Cererile pentru urna mobilă vor fi făcute în scris, până la ora 15.00, şi vor fi însoţite de certificat medical, transmite IPN.
Pentru aceste alegeri au fost tipărite 3 117 151 de buletine de vot, dintre care 2 407 154 în limba română şi 709 997 în limba rusă. Sunt organizare 2073 de secţii de votare, inclusiv 95 peste hotare. Alegătorii din stânga Nistrului, Bender şi unele localităţi ale raionului Căuşeni, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, vor vota în 26 de secţii de votare lista cărora este făcută publică pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. În 56 de secţii de votare din ţară şi în una peste hotare (Timişoara, România) se va organiza votarea cu utilizarea plicului-şablon pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
La acest scrutin va fi utilizat registrul electronic al alegătorilor. Votanţii vor parcurge 3 paşi până să obţină buletinul de vot: înregistrarea în registrul electoral; semnătura pe listele de alegători şi aplicarea ştampilei în actele de identitate. În ţară, alegătorii vor putea vota în baza buletinului de identitate cu fişa de însoţire; a buletinului de identitate provizoriu cu menţiunea privind domiciliul sau cu legitimaţia de serviciu pentru militarii în termen. Cetăţenii moldoveni care vor vota în afara ţării o pot face doar în baza paşaportului sau a livretului de marinar.
Scrutinul parlamentar va fi monitorizat de peste 4000 de observatori – 3192 de observatori naţionali şi 816 internaţionali. Cei mai mulţi observatori naţionali au fost acreditaţi din partea Asociaţiei „Promo-LEX”, iar internaţionali din partea Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), inclusiv membri ai Adunării parlamentare OSCE, reprezentanţi a 42 de ţări.
Alegătorii vor aplica ştampila „votat” în dreptul unuia din cei 24 de concurenţi electorali care participă la alegeri: Partidul Democrat din Moldova; Partidul Popular Creştin Democrat; Partidul Forţa Poporului; Partidul Liberal Democrat din Moldova; Partidul Liberal Reformator; Partidul Comunist Reformator din Moldova; Partidul Mişcarea Populară Antimafie; Partidul Naţional Liberal; Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”; Blocul Electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamală”; Partidul „Democraţia Acasă”; Partidul Popular din Republica Moldova; Partidul Comuniştilor din Republica Moldova; Partidul Liberal; Partidul „Renaştere”; Partidul Acţiunea Democratică; Partidul Verde Ecologist; Oleg Cernei; Oleg Brega; Partidul „Patrioţii Moldovei”; Valeriu Pleşca; Anatolie Doga; Uniunea Centristă din Moldova; Partidul „Pentru Neam şi Ţară”.
Partidul „Patria”, exclus din cursa electorală prin decizie judecătorească, va avea aplicat în dreptul său ştampila „Retras”.
Pentru validarea rezultatelor alegerilor este necesară participarea la scrutin a 1/3 dintre persoanele cu drept de vot. Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide – 11% şi pentru candidaţii independenţi – 2%. Mandatele ce ar trebui să revină concurenţilor electorali care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depăşit pragul.
La alegerile din noiembrie 2010, prezenţa la vot a fost de 65,5%.