logo

În Republica Moldova a apărut un nou partid politic - PLR


https://www.ipn.md/ro/in-republica-moldova-a-aparut-un-nou-partid-politic-plr-7965_1009774.html

Circa 1700 de delegaţi din toate raioanele Republicii Moldova s-au întrunit duminică, 15 decembrie, la Congresul de constituire a Partidului Liberal Reformator (PLR), dar şi pentru a alege liderul formaţiunii. Astfel, deputatul Ion Hadârcă a fost ales în funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Reformator, cu voturile a 969 de delegaţi, în timp ce pentru contra-candidatul său, Vitalie Marinuţa, au votat 305 delegaţi. Formaţiunea are şi doi co-preşedinţi – deputaţii Ana Guţu şi Oleg Bodrug, precum şi şapte vicepreşedinţi, transmite IPN.

Congresul a adoptat statutul partidului. Drept imn al PLR a fost votat cântecul „O, Libertate”, pe versurile lui Ion Hadârcă şi muzica lui Anatol Dumitraş. Culoarea oficială a PLR este cea albastră spre albastru deschis. Sigla partidului este un vultur stilizat de culoare albastră pe aripile căruia sunt plasare steluţele drapelului Uniunii Europene. Noua formaţiune îşi propune să fie una de centru dreapta, cu o doctrină liberală, iar sloganul ei este „Împreună, avem un viitor european”. Totodată, PLR îşi propune aderarea Republicii Moldova la NATO.

Potrivit rezultatelor anunţate de preşedintele comisiei de validare, la Congresul de constituire a PLR s-au înregistrat 1689 de participanţi. În total, pentru alegerea preşedintelui formaţiunii, au fost tipărite 1696 de buletine de vot. Din numărul total de voturi au fost declarate valabile 1274 de buletine.

PLR s-a format în urma scindării, la mijlocul lunii aprilie anul curent, a Partidului Liberal din Moldova în frunte cu Mihai Ghimpu. Şapte deputaţi din 12 ai fracţiunii parlamentare PL, doi miniştri, precum şi alţi fruntaşi ai formaţiunii, au constituit Consiliul de Reformare, au cerut convocarea unui congres extraordinar care să iniţieze procese profunde de reformare, inclusiv la nivel de conducere a partidului. Solicitarea a fost respinsă, iar semnatarii - excluşi din partid sau le-a fost retrasă susţinerea politică. Ulterior, semnatarii declaraţiei de reformare au purces la constituirea unui partid nou.