În regiunea transnistreană preţurile continuă să crească, iar populaţia să emigreze
https://www.ipn.md/ro/in-regiunea-transnistreana-preturile-continua-sa-creasca-iar-populatia-sa-7967_968913.html
Federaţia sindicatelor din Transnistria constată scăderea continuă a nivelului de trai al populaţiei, transmite corespondentul Info-Prim Neo din regiune. În organizaţiile sindicale primare au loc adunări la care colectivele de muncă scriu adresări către liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi către spicherul din regiune, Evghenii Şevciuk, cu cererea de a mări salariile în legătură cu majorarea preţurilor la produsele alimentare şi serviciile comunale. De asemenea, se solicită lichidarea restanţelor salariale.
În Dubăsari, în plenul prezidiului sindicatelor lucrătorilor din învăţământ, sindicaliştii din domeniu au adoptat o adresare către conducerea regiunii cu cererea de a ridica salariile pedagogilor până la valoarea salarială minimă pentru regiune - 1000 ruble transnistrene (aproximativ 1200 lei). Actualmente salariul pedagogilor din Transnistria atinge, cu toate adaosurile, 670 ruble (aproximativ 840 lei).
Evghenii Şevciuk a declarat la audierea de săptămâna trecută din Duma de Stat a Rusiei că, de când durează conflictul transnistrean, aproape 200 mii de oameni au plecat din regiune. Nivelul venitului transnistrenilor este unul dintre cele mai mici din Europa. Cu astfel de tendinţe în anul 2015 numărul populaţiei Transnistriei poate ajunge la 300 mii de oameni, adică se va reduce aproape de doua ori. Cel mai mult se va reducere populaţia activă, cu vârsta între 20 şi 45 de ani. Salariul mediu al transnistrenilor este de trei ori mai mic decât cel al cetăţenilor ruşi. Preţurile produselor alimentare în Tiraspol se deosebesc puţin de cele din Moscova. Uneori sunt şi mai mari. Laptele şi produsele lactate în Tiraspol sunt cu 10% mai scumpe decât în Moscova, făina de grâu - cu 15%, ouăle - cu 20%.
Conform datelor ultimului recensământ, în Transnistria locuiesc 530 mii de oameni. Presa scrie despre 400 mii de locuitori. Raportul dintre persoanele angajate în câmpul muncii şi cele neangajate este de unu la trei.