logo

În raionul Şoldăneşti sunt necesare investiţii pentru a crea locuri de muncă


https://www.ipn.md/ro/in-raionul-soldanesti-sunt-necesare-investitii-pentru-a-crea-locuri-7978_1020382.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Şoldăneşti.
---

În componenta raionului Şoldăneşti intra 33 de localităţi, cu 23 de primării – pentru un oraş, 7 comune şi 15 sate. Populaţia e de peste 42 de mii de locuitori.

Felicia Catrinici, director la Azilul pentru persoane în etate din Şoldăneşti, a apreciat că, din punctul său de vedere, reforma administrativ-teritorială este necesară. În perioada judeţelor era mai bine, inclusiv pentru că nu se cheltuia foarte mult pe primăriile mici. „Uneori este îndoielnică şi competenţa lucrătorilor care sunt numiţi pe criterii politice. Primăriile fac cheltuieli mari. În legislaţia noastră se prevede că e destul 1500 de locuitori pentru a face primărie, pe când în ţările europene o primărie este prevăzută la cel puţin 5 mii de locuitori”, a menţionat sursa.

Oamenii nu au apreciat forma de împărţire teritorial-administrativă în judeţe. „Oamenii vor ca, dacă au nevoie de un certificat sau de o ştampilă, să ajungă uşor la primărie. Dar dacă ajungem în UE, se va face totul mult mai uşor, inclusiv prin  intermediul tehnologiilor electronice. Unica neplăcere a cetăţenilor legată de judeţe a fost faptul că era prea departe administraţia”, a menţionat Felicia Catrinici.

Autorităţile publice locale ale raionului Şoldăneşti s-au descurcat relativ bine, ţinând cont de situaţia încordată în care s-a pomenit ţara, în special schimbările de guverne. „La noi am observat că aleşii locali au avut destulă inteligenţă ca să colaboreze. Au reuşit să atragă fonduri de peste hotare. Avem un proiect grandios de salubrizare, au fost amenajate gunoişti. Avem proiecte importante şi în reforma şcolară, avem şi asistenţă la domiciliu pentru copiii cu dizabilităţi”, a comunicat Felicia Catrinici.

Următoarele autorităţi locale ar trebui să pună accentul pe atragerea investiţiilor pentru a deschide întreprinderi, ca să fie create noi locuri de muncă. „Avem oameni muncitori în raion, dar ei nu prea reuşesc să-şi comercializeze produsele, fiind la distanţă mare de capitala ţării”, a menţionat Felicia Catrinici.

Întrebată despre promisiunile de acum 4 ani, Felicia Catrinici a spus că acestea nu au fost realizate practic deloc: „La noi se întâmplă aşa: se începe campanie electorală, vin oameni şi pe care îi ştim, şi pe care nu-i ştim, intră în ogrăzi şi în case, fac promisiuni mari şi dispar, după care vin peste alţi 4 ani cu noi promisiuni”.

Directorul Azilului din Şoldăneşti îşi doreşte ca la alegerile din 14 iunie să nu se ţină cont de apartenenţa politică a candidaţilor, îşi doreşte ca oamenii să aleagă pe cineva care merită, pe un om gospodar, să vadă ce poartă are acest om, ce ogradă, cum se comportă în familie, să vadă dacă este profesionist, nu un om care face promisiuni deşarte. Femeia mai speră să se schimbe nivelul de trai, să avem drumuri mai bune şi sate iluminate, ca oamenii să aibă acces la apă de calitate etc.

Mariana Galben, IPN