logo

În raionul Nisporeni e nevoie de locuri de muncă ca tinerii să nu plece. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/in-raionul-nisporeni-e-nevoie-de-locuri-de-munca-ca-tinerii-sa-nu-plece-alegeri--7978_1020617.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Nisporeni
---

Raionul Nisporeni are 23 de primării pentru cele 39 de localităţi. Populaţia totală este de peste 66 de mii de locuitori.    

În raionul Nisporeni primăriile ar trebui să fie mai concentrate. Acest lucru ar reduce cheltuielile administrative, iar banii economisiţi ar putea fi investi în proiecte de dezvoltare a localităţilor, ceea ce nu este posibil acum din cauza bugetelor austere, mai ales după trecerea şcolilor la autogestiune. Sugestia vine de la Maria Dodon, preşedintele organizaţiei obşteşti „Speranţa” din satul Zberoaia. Administraţia locală poate fi concentrată într-un singur sat, spune ea, cu distanţă egală către localităţile care fac parte din aceeaşi primărie. Să existe un singur primar, iar în satele unde nu va fi primărie să se deplaseze câte un secretar, care să preia solicitările de la populaţie.

Referindu-se la realizările pe durata mandatului primarului din Zberoaia,  Maria Dodon a spus că nu s-au făcut foarte multe din lipsă de experienţă. „Termenul unui mandat este scurt, iar primarul abia a intrat în esenţa lucrurilor, nu a reuşit să ducă promisiunile până la capăt, că deja este iarăşi campanie electorală”. Întrebată cum poate deveni administraţia locală mai eficientă, Maria Dodon a subliniat că este nevoie de parteneriate eficiente cu toate instituţiile din localitate. Administraţia locală trebuie să mizeze mai mult pe proiecte, să acceseze cât mai multe fonduri pentru dezvoltarea satul, să pună accentul pe dezvoltarea micului business, pentru că astfel ar avea şi oamenii de lucru, şi satul ar prospera.

Proiectele prioritare ar fi cele care ar aduce locuri de muncă, ca tinerii să nu fie nevoiţi să plece, iar satele să nu rămână doar cu bătrâni şi copii. Drept exemplu de succes este prezentat satul Grozeşti, unde s-a făcut un salt semnificativ prin proiecte de aprovizionare cu apă, irigare a terenurilor agricole. În localitate s-a reparat şi casa de cultură. Primăria Mileşti s-a remarcat cu proiecte de reparaţie a drumurilor, construcţia unui centru comunitar etc. Sunt  însă şi primării în care angajaţii au nevoie de instruiri ca să poată elabora un proiect şi apoi să-l implementeze.

Cât despre promisiunile electorale anterioare, Maria Dodon a spus că la nivel de raion acestea au fost îndeplinite în plină măsură, nu şi la nivel de localitate. Despre aşteptările de la alegerilor care se apropie, se vrea ca politicienii să nu mai vină cu promisiuni deşarte, dar cu iniţiative care să facă viaţa oamenilor mai bună.

Alina Marin, IPN