În R. Moldova nu sunt asigurate şanse egale femeilor şi bărbaţilor, susţin autorii unui studiu
https://www.ipn.md/ro/in-r-moldova-nu-sunt-asigurate-sanse-egale-femeilor-si-7967_967543.html
În pofida adoptării Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, există anumite impedimente în realizarea, de jure, a acesteia, se arată într-un studiu de evaluare a implementării prevederilor Planului Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului (PNADO) privind promovarea egalităţii de şanse pentru bărbaţi şi femei
Studiul, prezentat în cadrul unor audieri publice la Parlament, relevă deficienţe la capitole cum ar fi: lipsa cotei de reprezentativitate pentru femei în organele decizionale, lipsa unui mecanism de înaintare, examinare şi sancţionare a plângerilor privind discriminarea în bază de gen, etc.
Cercetarea mai relevă că au fost realizate acţiuni sesizabile privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice de către autorităţile publice şi societatea civilă. Printre acestea: elaborarea proiectului de Lege cu privire prevenirea şi combaterea violenţei în familie, instruirea specialiştilor în domeniu, crearea direcţiei specializate privind oportunităţi egale şi prevenirea violenţei în cadrul Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, organizarea campaniilor de sensibilizare privind diminuarea fenomenului, etc. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei continuă să trateze violenţa în familie drept domeniu privat şi nu o încălcare a drepturilor omului.
Studiul face recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei prin armonizarea legislaţiei naţionale cu cea internaţională în domeniu, promovarea urgentă a proiectului de Lege cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, întărirea capacităţii instituţionale, respectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în promovarea profesională, prevenirea hărţuirii sexuale, etc.
În opinia consultanţilor, realizarea măsurilor propuse va contribui la realizarea de către Moldova a unuia dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului - promovarea egalităţii de gen şi abilitarea femeilor. Recomandările consultanţilor vizează direct atât autorităţile responsabile de executarea prevederilor capitolului respectiv din PNADO, precum şi autorităţile locale, organele de drept, sistemul judecătoresc, ONG-urile de profil şi mass-media.
Studiul este realizat de consultanţii naţionali, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
În ultimii 6 ani în Moldova au avut loc 348 omoruri şi 317 vătămări corporale grave în familie, marea majoritate a victimelor fiind femei. În opinia experţilor, faptul că Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie nu a intrat încă în vigoare, împiedică combaterea eficientă a violenţei domestice.