În R. Moldova la un singur computer revin în medie 28 de elevi
https://www.ipn.md/ro/in-r-moldova-la-un-singur-computer-revin-in-medie-28-de-elevi-7967_968803.html
În R. Moldova la un singur computer revin în medie 28 de elevi. Autorităţile speră către sfârşitul anului curent să reducă această proporţie până la 17-18 elevi la un computer. Datele au fost prezentate în cadrul Conferinţei internaţionale privind implementarea tehnologiilor informaţionale în educaţie, care se desfăşoară la Chişinău între 12 şi 13 martie.
Potrivit ministrului Educaţiei şi Tineretului, Victor Ţvircun, astăzi la un computer cu conexiune la internet revin 40 de elevi. Acum trei ani, până la demararea Programului educaţional de implementare a tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale în sistemul de învăţământ „Salt”, la un computer cu conexiune la internet reveneau 802 elevi.
Ministrul a comunicat că începând cu 2005 dotarea instituţiilor de învăţământ cu tehnică informaţională se face în paralel cu instruirea profesorilor. S-a mers pe calea elaborării şi implementării soft-urilor educaţionale, adică a lecţiilor în format electronic. În 2007 au fost procurare 3600 de computere. Tendinţa va continua şi în anul curent. Actualmente în toate liceele din republică există, cel puţin, o sală de computere. Peste 12 mii de profesori au fost instruiţi la capitolul utilizării tehnicii de calcul.
Autorităţile îşi propun către finele anului 2008, cel puţin, jumătate dintre liceele din republică să utilizeze soft-uri educaţionale. Ministrul Educaţiei şi Tineretului este de părere că soft-urile elaborate în R. Moldova sunt o marfă care poate fi vândută, unul dintre scopurile conferinţei fiind prezentarea succeselor pe care le-a obţinut ţara la acest capitol. Un alt obiectiv este de a coordona acţiunile la nivel intern cu procesele în sfera de învăţământ din ţările europene.
La conferinţă sunt prezenţi reprezentanţi ai sistemului informaţional educaţional din peste zece ţări. Printre invitaţi figurează ministrul român de educaţie, Mihai Adomniţei, şi viceminiştri pe educaţie din Bulgaria, Kircio Atanasov, şi Azerbaidjan, Irada Guseinova, precum şi experţi ai UNESCO şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Consiliului Europei. Participanţii vor discuta despre utilizarea tehnologiilor informaţionale ca element de avansare a calităţii studiilor, precum şi despre mecanismul de protecţie necesar a fi implementat în domeniul educaţiei în condiţiile utilizării oportunităţilor internetului.