În procesul de privatizare a patrimoniului public va fi exclus factorul uman
https://www.ipn.md/ro/in-procesul-de-privatizare-a-patrimoniului-public-va-fi-exclus-7966_959133.html
Procesul de privatizare a patrimoniului public se va desfăşura în condiţii de transparenţă şi cu excluderea factorului uman. Privatizarea se va desfăşura prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei (BVM), licitaţiilor cu strigare, precum şi în baza concursurilor investiţionale şi negocierilor directe. Modificări în acest sens au fost operate recent în câteva hotărâri de Guvern, comentate de viceministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit sursei citate, studiul efectuat de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) a demonstrat că, fără revizuirea metodelor actuale de privatizare, nu va fi posibilă continuarea reformelor structurale în economie. Astfel, s-a decis aplicarea unor metode noi de privatizare în baza principiilor de transparenţă şi excludere a factorului uman la adoptarea deciziilor.
Prima expunere la BVM a acţiunilor statului în 32 de societăţi, inclusiv 15 pachete de control, va avea loc între 22 mai – 9 iunie curent. Pentru toate pachetele majoritare de acţiuni va fi elaborat un „profile” în limbile română, rusă şi engleză cu caracteristica succintă a întreprinderilor, care vor fi mediatizate pe larg, inclusiv prin intermediul ambasadelor străine la Chişinău şi misiunilor diplomatice ale R. Moldova în străinătate, astfel încât să fie accesibile potenţialilor investitori.
Valoarea nominală a acţiunilor expuse este de 45 mln lei, iar preţul de start va fi de 105 mln lei. Din cele 32 societăţi pe acţiuni, 5 sunt din mun. Chişinău, între care cele mai importante sunt SA Aprovizelectro, cu un capital statutar de 11 mln lei şi SA Energoconstrucţia cu 2 mln lei. În aceste întreprinderi statul deţine 100% de acţiuni. După cum a spus Dodon, aceste societăţi nu reprezintă obiecte strategice pentru stat şi nici nu dispune de resurse pentru dezvoltarea acestora.
La fel, viceministul economiei şi comerţului a informat că în cadrul şedinţei de Guvern din 3 mai curent, urmează a fi avizate unele modificări la Legea cu privire la întreprinderea de stat. Potrivit noilor prevederi, întreprinderile de stat vor avea un consiliu coordonator care va putea examina posibilitatea plăţii dividendelor, în cazul înregistrării unor venituri, ceea ce nu exista anterior.
Conform datelor Agenţiei de Privatizare, la 1 iulie 2005, patrimoniul public constituia 43,6 mlrd lei, dar nu întreg patrimoniul este pasibil pentru privatizare. Bugetul de stat pentru anul curent prevede venituri din privatizări în sumă de 28 mln lei.