În prima zi a primăverii academicianul şi compozitorul Eugen Doga marchează jubileul de 70 de ani
https://www.ipn.md/ro/in-prima-zi-a-primaverii-academicianul-si-compozitorul-eugen-doga-marcheaza-jubi-7967_963717.html
În prima zi a primăverii academicianul şi compozitorul Eugen Doga marchează jubileul de 70 de ani. Cu acest prilej, Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) organizează marţi, 27 februarie, o conferinţă ştiinţifică, dedicată ilustrului om de artă.
Conform Serviciului de presă al AŞM, specialişti în domeniu din R. Moldova, România, Rusia vor dezvălui diverse aspecte ale activităţii de creaţie a compozitorului Eugen Doga.
Născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, Râbniţa, Eugen Doga a absolvit Conservatorul din Chişinău şi Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”. A fost violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al pentru Televiziune şi Radiodifuziune, profesor la Şcoala de muzică „Ştefan Neaga”, membru al Colegiului repertorial-redacţional al Ministerului Culturii al RSSM (1967–1972).
În arta componistică debutează în 1963 cu un cvartet de coarde, devenind, cu timpul, autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film şi de scenă. A scris muzică la peste 200 de filme, inclusiv „Se caută un paznic”, „Nunta la palat”, „Singur în faţa dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Lăutarii”, „O şatră urcă spre cer”, „Dulcea şi tandra mea fiară”, „Anna Pavlov”, „Capra cu trei iezi”, „Maria-Mirabela”. A semnat muzica pentru spectacolele „Radu Ştefan, întâiul şi ultimul”, „Pe un picior de plai”, „Ce frumoasă este viaţa” „Păsările tinereţii noastre”, baletele „Luceafărul” şi „Venancia”.
Eugen Doga este autor de cantate, simfonie, piese instrumentale de cameră, romanţe, al poemului simfonic „Mama”, ciclului pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclului coral „Marş gigant”, cvartetelor de coarde, cântecelor de estradă şi pentru copii.
Creaţiile compozitorului au fost înalt apreciate de juriile unor prestigioase festivaluri internaţionale. Filmele „Lăutarii” şi „O şatră urcă spre cer” au fost premiate cu „Scoica de argint” la Festivalul internaţional de filme de la San-Sebastian.
Eugen Doga este Doctor Honoris Causa al Institutului Internaţional de Cinematografie din Moscova. El a fost distins cu titlurile de „Maestru emerit al artei din Moldova”, Artist al Poporului din RSSM, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului „Boris Glavan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al RSSM şi al Premiului de Stat al URSS. A fost decorat cu „Ordinul Republicii”, Ordinul „Steaua României”, Medalia „Mihai Eminescu”, Medalia de Aur „Omul secolului XX”.
Anul 2007 a fost desemnat în R. Moldova drept “Anul Eugen Doga”. O astfel de propunere a fost făcută de Parlament drept recunoştinţă pentru contribuţia compozitorului la dezvoltarea culturii şi muzicii naţionale şi in legătura cu jubileul de 70 de ani.