În prima jumătate de an Parlamentul a activat ineficient, IDIS
https://www.ipn.md/ro/in-prima-jumatate-de-an-parlamentul-a-activat-ineficient-idis-7965_992981.html
În sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului deputaţii au activat conflictual şi haotic. Pe de o parte, în Parlament a avut loc o competiţie distructivă dintre majoritatea şi opoziţia parlamentară, iar pe de altă parte, a avut loc o concurenţă pe alocuri nesănătoasă între componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Constatările sunt parte a raportului IDIS „Viitorul” de evaluare a eficienţei activităţii instituţiei legislative în sesiunea februarie-iulie 2011, transmite Info-Prim Neo.
În raport se menţionează că votarea sau respingerea legilor a depăşit cadrul normalităţii şi utilităţii, devenind o monedă de schimb şi ajungându-se chiar la condiţionări reciproce. Efectele acestei înverşunări s-au resimţit asupra randamentului instituţiei legislative.
În sesiunea februarie-iulie, Parlamentul a reuşit să ducă la bun sfârşit doar două treimi din volumul de muncă planificat. În cazul fracţiunii PCRM, care a optat pentru calea boicotului, rata de participare a fost de 45%. Toate astea au scos în evidenţă un comportament instituţional discreţionar în privinţa exercitării atribuţiilor funcţionale, ceea ce se referă la toate fracţiunile parlamentare.
În raport se menţionează că pentru a disciplina deputaţii, ar trebui să fie incluse în Regulamentul Parlamentului sancţiuni pentru absenţele nemotivate la şedinţele plenare sau la cele ale comisiilor permanente.
Potrivit unui sondaj realizat de IMAS, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”, 47,2% dintre respondenţi cred că pedeapsa pentru deputaţii care au absenţe nemotivate repetate trebuie să fie retragerea mandatului.
Cea mai slabă verigă în activitatea legislativului, potrivit raportului IDIS, rămâne controlul parlamentar, acest mecanism fiind utilizat doar pentru a hărţui oponenţii politici. Instituţia cea mai des scoasă la rampă pentru a oferi explicaţii a fost Procuratura Generală.
Întocmirea defectuoasă a agendei de lucru a dus la fragmentarea şi incoerenţa activităţii legislativului. Astfel, suma proiectelor excluse masiv sau incluse pe agendă constituie 41%. Acest rulaj şi instabilitate denotă, potrivit experţilor IDIS, doar existenţa unor interese înguste şi conjuncturale prin promovarea pe agenda publică a unor proiecte, fără respectarea procedurii.
Raportul a fost prezentat cu o zi înainte de startul unei noi sesiuni, pentru a atrage atenţia asupra deficienţelor consemnate.