Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor, Blocul electoral ACUM și Partidul Democrat. Potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat de către Institutul de Politici Publice, PSRM ar obține 20% din voturile cetățenilor, Blocul ACUM – 11,7%, iar PDM – 9%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral de 6%. Totodată, 53,5% din intervievați se declară indeciși.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv IPP, Arcadie Barbăroșie, a declarat că acest sondaj a fost realizat în perioada 19-31 ianuarie și nu s-a referit la formațiunile care nu au fost înregistrate către perioada de realizare. Conform studiului, dacă duminica viitoare vor fi organizate alegeri, 48,3% din respondenți sunt absolut siguri că s-ar prezenta la vot, încă 20,5% sunt siguri, iar 13,5% au spus că probabil vor merge la vot. 14% au declarat că mai curând nu vor veni la urnele de vot. În opinia lui Arcadie Barbăroșie, în ziua alegerilor opiniile respondenților se vor schimba, inclusiv cu privire la opțiunea politică.
Întrebați pentru ce tip de candidat ar vota în circumscripția lor uninominală, 35,5% din respondenți au spus că pentru un candidat propus de partid, 20% – pentru un candidat independent. 37,7% nu știu, iar 6,7% nu au răspuns. Cât despre personalitățile politice în care populația are încredere, studiul arată că 53,3% nu au încredere în niciun politician, iar 12,7% nu au putut răspunde la această întrebare. 13,1% din intervievați au încredere în Igor Dodon, 3,7% în Andrei Năstase, 3,7% în Vlad Plahotniuc, 3,6% în Maia Sandu, iar 3,3% în Ilan Șor.
În opinia majorității respondenților, aproape 81%, Republica Moldova nu este guvernată de voința poporului. Totodată, majoritatea sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere și corecte. Ridicarea nivelului de trai (68,8%), dezvoltarea economiei (61,9%) și lupta împotriva corupției (52,2%) – sunt trei cele mai importante probleme care necesită o rezolvare urgentă.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 46,9% ar vota pentru, iar 25,9 – contra. Dacă s-ar cere votul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică (Rusia-Belarus-Kazahstan), 44,8% au exprimat intenții de vot pro, iar 28,9% ar vota contra aderării. Fiind puși în fața alegerii între aderarea la UE și Uniunea Eurasiatică, prima a fost aleasă de către 35,6%, iar a doua – de către 32,2%. Alți 32,2% nu au oferit un răspuns.
Sondajul a fost efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBC-AXA în perioada 19-31 ianuarie. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 1224 de persoane din 90 de localități ale țării. Eroarea admisă este de 3%.