logo

În Parlament a ajuns un proiect de lege care încalcă drepturile omului, CAPC


https://www.ipn.md/ro/in-parlament-a-ajuns-un-proiect-de-lege-care-incalca-7967_1015271.html

Proiectul Legii cu privire la exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional, înaintat Parlamentului spre adoptare, conţine prevederi care încalcă drepturile omului la muncă şi la asigurare, constată experţii Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au prezentat expertiza proiectului într-o conferinţă de presă la IPN.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, iar scopul anunţat este de a reglementa activitatea zilierilor şi de a diminua fenomenul muncii informale. Durata activităţii unui zilier trebuie să fie de minimum o zi şi nu trebuie să depăşească 90 de zile cumulativ timp de un an pentru acelaşi beneficiar. Proiectul mai prevede că beneficiarul trebuie să menţină registrul de evidenţă a zilierilor şi să transmită lunar o informaţie electronică privind numărul angajaţilor. Beneficiarul este obligat să vireze impozitul pe venit obţinut datorită zilierului. În acelaşi timp, zilierul este în drept să încheie cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi cu Casa Naţională de Asigurări Sociale contracte de asigurare socială şi medicală.

Expertul Stela Pavlov a remarcat că acest proiect nu poate fi adoptat conceptual deoarece încalcă dreptul omului la muncă şi la asigurare. „Nu vedem necesitatea derogărilor de la Codul Muncii. Mai degrabă acest proiect încurajează munca la negru. Proiectul conţine formulări ambigui, care ar putea duce la interpretări abuzive. Potrivit proiectului, activităţile pot fi efectuate doar în anumite domenii. Unele din acestea ţin de munca sezonieră, care este prevăzută în Codul Muncii”, a remarcat expertul.

În acelaşi timp, Stela Pavlov subliniază că în proiect este menţionat că salariul oferit zilierului nu trebuie să depăşească salariul mediu prognozat pe economie. „Nu este clar de ce se conţine această clauză, or părţile sunt libere să stabilească singure cuantumul plăţii. Nu este suficientă argumentarea necesităţii elaborării acestui proiect şi nu este clar care sunt finalităţile. Nota informativă nu conţine nici tabelul de concordanţă cu legislaţia comunitară, nici fundamentarea economico-financiară. Acest proiect deviază de la standardele naţionale”, a subliniat expertul.

CAPC a ajuns la concluzia că, dacă legea va fi adoptată, va avea un impact negativ şi asupra persoanelor care au contracte încheiate pentru o anumită perioadă. Ei ar putea fi trecuţi de către angajatori la categoria zilieri, fără a avea dreptul la asigurare medicală sau socială. Preşedintele CAPC, Galina Bostan, a adăugat că, de obicei, zilierii  nu citesc legile, nu sunt la curent cu modificări legislative, din aceste considerente ar putea să nu mai meargă să se asigure individual şi astfel riscă să fie penalizaţi. Documentul nu prevede nici cine este responsabil de accidentele de muncă pe care le-ar putea suferi zilierii.

Potrivit experţilor, acest proiect de lege va duce şi la diminuarea plăţii muncii zilierilor deoarece beneficiarii vor scoate din salariu plata impozitului pe venit. Or, spun experţii, autorii proiectului nu au gândit un mecanism de a se asigura că zilierii vor primi aceaşi plată pentru volumul de muncă efectuat şi până acum. „ Înţeleg ideea guvernării de a impozita, dar un astfel de mecanism de impozitare trebuia gândit până la capăt”, a subliniat Galina Bostan.

Expertiza proiectului a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei la standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.