În până la 70% din cazuri pedofilii pot comite repetat acţiuni sexuale faţă de copii
https://www.ipn.md/ro/in-pana-la-70-din-cazuri-pedofilii-pot-comite-repetat-7967_994242.html
Castrarea chimică a pedofililor trebuie aplicată selectiv pentru că nu întotdeauna va avea efectul aşteptat. Riscurile de recidivă în cazul pedofililor, adică de săvârşire de către una şi aceeaşi persoană a unei noi infracţiuni, sunt diferite şi depind de trăsăturile distincte şi de categoria din care face individul atras sexual de copii. Pentru ca cei mici să fie în siguranţă în stradă, la şcoală, chiar şi acasă, trebuie să fie informaţi, să cunoască ce e bine şi ce e rău şi să fie încurajaţi să vorbească deschis cu părinţii.
Contactată de Info-Prim Neo, şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială a Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP), maiorul de justiţie Iuliana Adam, spune că există câteva categorii de persoane care sunt atrase sexual de copii.
Pedofilul clasic niciodată nu se va căsători şi nu va avea pereche. Această persoană se va atinge de copil, însă nu va încerca să îi facă vreun rău fizic. Pedofilii clasici sunt supuşi celui mai înalt risc de recidivă. În până la 70% din cazuri, odată ieşiţi din puşcărie, aceştia revin la vechile „slăbiciuni”.
Pseudofilul, o altă categorie care are atracţie fizică pentru copii, are un comportament adaptat social. Pseudofilii sunt căsătoriţi, pot fi bisexuali. Sunt periculoşi în special pentru că deseori îşi aleg profesii care le permite să se afle printre copii: sunt profesori la şcoală sau antrenori de sport. Pot fi şi preoţi. Riscul de recidivă în această categorie este de până la 50%.
Cel mai mic procent de recidivă, 7%, se întâlneşte în cazul incestului, de exemplu când taţii îşi molestează sexual copiii sau când acest lucru se întâmplă între fraţi.
Psihogul Iuliana Adam susţine că este greu să schimbi aceste tendinţe ale pedofililor, modul lor de a gândi şi de a acţiona. În Moldova, pe parcursul ultimilor cinci ani, 15 pedofili au fost traşi repetat la răspundere penală pentru acţiuni sexuale faţă de minori. De cele mai multe ori pedofilii au mai mult de 30 de ani, poate şi peste 60 de ani.
„În mare parte, din cei pe care i-am întâlnit sunt persoane care arată o grijă foarte mare faţă de copii şi încearcă să demonstreze această grijă şi să ascundă tendinţele sexuale. Am avut cazuri când în penitenciar persoanele condamnate pentru astfel de infracțiuni veneau cu iniţiativa de a preda o limbă străină pentru minori. Este un model de comportament firesc pentru ei”, spune şefa Secţiei psihologie şi asistenţă socială DIP.
În penitenciarele din Moldova îşi ispăşesc pedeapsa şi cetăţeni străini, condamnaţi pentru abuzuri sexuale asupra copiilor.
Cu referire la iniţiativa legislativă de castrare chimică a pedofililor, care a fost depusă în Parlament, Iuliana Adam crede că această pedeapsă trebuie să fie stabilită pe fiecare caz aparte. „Numai după o analiză, o evaluare şi o prognozare a infracţiunii se poate lua o decizie. Ar fi bine ca în momentele în care există o cauză penală pe această infracţiune să fie implicaţi criminologii, sociologii, psihologii, pentru a face o analiză corectă, ca şi instanţa de judecată să ia o decizie corectă”, spune psihologul.
Potrivit Iulianei Adam, în cazurile de incest, castrarea chimică nu este o soluţie, dat fiind că pentru această categorie de pedofili riscul de recidivă este de 7%. În cazul pedofililor clasici, unde riscul de recidivă este de 70%, instanţa poate lua o altă decizie.
Proiectul legislativ privind castrarea chimică a pedofililor a fost iniţiat de către deputatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu. Potrivit parlamentarului, cazurile de abuz sexual şi viol al copiilor au crescut în ultimii cinci ani de două sau trei ori.
Astfel, în 2006 pentru viol au fost condamnate 54 de persoane, iar în 2010, acest număr a crescut până la 88. Pentru acţiuni violente cu caracter sexual în 2006 au fost 18 condamnări, iar în 2010 – 33. Pentru raport sexual cu o persoană care nu a atins vârsta de 16 ani, în 2006 au fost înregistrate 13 infracţiuni de acest tip, iar în 2010 – 42 de infracţiuni. Acţiuni perverse: în 2006 –15 condamnări, în 2010 – 28.
Valeriu Munteanu spune că prin castrarea chimică aceste cifre pot descreşte drastic. Deputatul a adus exemplele altor ţări, care s-au luptat cu pedofilii prin această metodă. Aplicând castrarea chimică, abuzurile sexuale şi violurile asupra copiilor s-au redus de câteva ori.
Avocatul parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, de asemenea a spus că numărul abuzatorilor este în creştere în Republica Moldova. Însă cu acest fenomen se poate lupta prin campanii de informare. Copii trebuie să înţeleagă ce este bine şi ce este rău.
Avocatul copilului a mai spus că acum pe rol este un caz, pe larg mediatizat. Este vorba de incidentul de la tabără de copii „Andrieş” din satul Ivancea, Orhei, din vara anului 2010, când doi copii, de 7 şi 8 ani, s-au plâns că au fost abuzaţi de un alt minor, de 10 ani.
Potrivit datelor DIP, în penitenciarele din Moldova îşi ispăşesc pedeapsa 167 de persoane care au săvârşit acţiuni cu caracter sexual împotriva minorilor. Cea mai dură pedeapsă cade sub incidenţa articolului 171 din Codul Penal: Violul unei persoane minore în vârstă de până la 14 ani se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani sau cu detenţiune pe viaţă.
[Irina Ursu, INFO-PRIM NEO]