logo

În opt localități vor fi organizate alegeri repetate


https://www.ipn.md/ro/in-opt-localitati-vor-fi-organizate-alegeri-repetate-8012_1100614.html

În opt localități din țară vor fi organizate alegeri repetate după ce prezența la urne a fost sub pragul de validare de 1/4 din numărul alegătorilor înscriși pe liste. Este vorba despre localitățile Sămănanca din raionul Orhei, Cunicea și Nicolaevca din raionul Florești, Aluatu și Salcia din raionul Taraclia, precum și despre localitățile, Chioselia Rusă, Chirsova și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, transmite IPN.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că la alegerile generale locale s-au prezentat peste 1,147 de milioane de cetățeni, ceea ce prezintă 41,4% din totalul votanților înscriși pe listele electorale. Aceste date vor fi completate cu numărul alegătorilor care au votat cu urna mobilă. În comparație cu alegerile locale din 2019, prezența la vot marchează o ușoară descreștere. Atunci, la urne au venit 41,7% de alegători.

În opt localități din țară, din cele 898 în care s-au desfășurat alegeri, prezența la vot este sub 25%. „CEC va dispune organizarea în termen de 2 săptămâni a votării repetate, în baza acelorași date din listele electorale, cu aceeași candidați și aceleași consilii și birouri electorale”, a precizat  Angelica Caraman.

După numărarea voturilor, în cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.