logo

În Moldova trebuie să fie îmbunătăţit managementului investiţiilor publice, studiu


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-trebuie-sa-fie-imbunatatit-managementului-investitiilor-publice-studi-7966_1008640.html

Moldova are nevoie de un management mai bun al investiţiilor publice. Într-un studiu lansat de Banca Mondială - „Moldova: Analiza Cheltuielilor Publice”, sunt scoase în evidenţă ineficienţele existente în alocarea şi implementarea bugetelor capitale, care se manifestă prin analize inadecvate, distribuirea resurselor pe proiecte mici, fragmentate şi insuficient de prioritizate, precum şi perioade lungi de implementare a proiectelor, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Managerul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Seck, susţine că studiul a fost efectuat la solicitarea Guvernului Moldovei în scopul realizării unei direcţionări mai bune a investiţiilor publice. Potrivit lui, resursele bugetare limitate ale Moldovei şi necesitatea maximizării impactului investiţiilor publice pe diverse sectoare accentuează importanţa unei alocări mai eficiente şi sporirea eficacităţii de cost în scopul atingerii unor rezultate economice mai bune, creşterii competitivităţii Moldovei şi îmbunătăţirii prestării serviciilor publice.

Managerul de sector al Băncii Mondiale pentru reducerea sărăciei şi management economic, regiunea Europa şi Asia Centrală, Carolina Sanchez-Paramo, a menţionat că Republica Moldova a realizat o reducere bruscă a ratelor de sărăcie în ultimul deceniu, însă fortificarea eficienţei în alocarea resurselor, în special, în domenii precum educaţia sau sănătatea, pot contribui la reducerea sărăciei în continuare şi pot spori prosperitatea pentru cele mai sărace 40 de procente de populaţie.

Potrivit documentului, în sectorul utilităţilor şi cel rezidenţial, studiul accentuează modalitatea consolidării capacităţii de implementare prin creşterea eficienţei investiţiilor în sectorul de apă şi canalizare, consolidarea capacităţilor de procurare şi administrare ale autorităţilor locale pentru a spori absorbţia fondurilor donatorilor şi aplicarea standardelor tehnice şi reglementărilor îmbunătăţite pentru designul infrastructurii de apă şi canalizare.

Sectorul educaţional suferă de pe urmă unui screening preliminar deficient, şi o selectare şi monitorizare slabă în alocarea resurselor publice. Este extrem de important ca optimizarea reţelei şcolare să continue pentru a redirecţiona fondurile către eforturile de îmbunătăţire a calităţii în şcolile de circumscripţie, concomitent cu sporirea accesului la educaţia pre-şcolară de calitate.

Potrivit studiului, sectorul de sănătate trebuie să formuleze o direcţie strategică şi să sporească echitatea şi eficienţa cheltuirii resurselor. Raţionalizarea reţelei spitaliceşti şi reprofilarea facilităţilor existente în scopul îmbunătăţirii eficienţei şi echităţii în sectorul de sănătate sunt extrem de necesare.

În sectorul agricol este nevoie de un program multi-anual, şi nu unul anual, pentru a stabili reguli clare ale jocului pentru sectorul privat, şi a îmbunătăţi planificarea, implementarea şi evaluarea programelor. O mai bună incluziune a fermierilor mici în programul de subvenţii este importantă pentru creşterea economică, întrucât aceştia se specializează în produse cu valoare înaltă şi fac faţă unor constrângeri financiare mari la capitolul investiţii.

Concluziile raportului subliniază că soluţionarea şirului de provocări în aceste sectoare va rezulta în eficientizarea cheltuielilor capitale, materializându-se într-o mai bună prioritizare şi prestare a serviciilor publice, îmbunătăţind astfel perspectivele de dezvoltare economică pentru cetăţenii Moldovei.

Din momentul aderării Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari au fost alocaţi pentru 49 de operaţiuni la nivel de ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active, angajamentele totale constituind 205,7 milioane dolari.