Având o situaţie economică net inferioară celei din UE, în Republica Moldova rata şomajului este practic de 2 ori mai mică decât media europeană. Ghenadie Mocanu, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, explică acest paradox prin lipsa de încredere în serviciile instituţiilor de stat. Prea puţini moldoveni apelează la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a se înregistra ca şomeri.
În anul 2013, în Moldova rata şomajului a alcătuit 5,1%, în timp ce în Uniunea Europeană media a fost de 10,4%. „Impresia generală poate fi dedusă din faptul că, dacă rata şomajului este mică, atunci avem o economie care evoluează bine şi nu sunt oameni fără serviciu. Dar este de departe aşa. Rata şomajului în Republica Moldova este în scădere nu pentru că oamenii au de lucru, ci pentru că sunt tot mai puţine solicitări ale cetăţenilor către ANOFM”, a subliniat Ghenadie Mocanu, contactat de IPN.
Populaţia nu are încredere în instituţiile de stat chiar dacă nu întotdeauna persoanele cunosc despre activitatea acestora. „Forţa de muncă în mare parte a migrat sau se pregăteşte să migreze peste hotare şi pentru că salariile în Republica Moldova sunt mici comparativ cu preţurile care cresc. Nu ma grăbesc să dau o notă activităţii ANOFM, pentru că activitatea acesteia s-a îmbunătăţit considerabil în ultimul timp”, a remarcat expertul IDIS.
„Există cursuri de perfecţionare plătite de ANOFM, dar sunt dificultăţi legate de angajarea ulterior a şomerilor, pentru că cei instruiţi nu sunt mulţumiţi de salariul mic sau sunt prea puţin agenţi economici care pot supravieţui. Sunt probleme care trebuie privite în ansamblu ce ţine de dezvoltarea socială a Republicii Moldova”, a adăugat Ghenadie Mocanu.
În opinia acestuia, responsabilitatea trebuie să şi-o asume guvernarea şi partidele politice. „Dar la fel cunoaştem care este nivelul încrederii populaţiei în aceste instituţii. Prea puţin se vorbeşte despre viziunea socială a dezvoltării Republicii Moldova. Acum beneficiază economic de pe urma migranţilor, dar ce se va întâmpla când treptat muncitorii se vor întoarce în ţară şi nu vor avea o pensie decentă”, întreabă expertul.
Ghenadie Mocanu a mai spus că se cere un progres economic şi o implicare mai mare a instituţiilor în soluţionarea problemelor sociale pentru a recăpăta încrederea cetăţenilor.