În Moldova se propune crearea unui sistem regional al apeductelor
https://www.ipn.md/ro/in-moldova-se-propune-crearea-unui-sistem-regional-al-apeductelor-7967_1002545.html
Noua Strategie a apelor, elaborată de Ministerul Mediului, prevede regionalizarea apeductelor, astfel ca şi localităţile care nu au ape subterane să aibă acces la apă potabilă, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit ministrului Gheorghe Şalaru, regionalizarea ar însemna un operator puternic, cu până 500 de mii de abonaţi şi management durabil adecvat, bazat pe principiul de piaţă. Un proiect de acest fel a fost promovat în anul 2012 şi va continua şi în 2013. Este un proiect finanţat de BERD, BEI şi Fondul de Bună Vecinătate, în valoare de 30 de milioane de euro. În baza acestuia urmează să fie construite apeducte în 6 centre raionale. La sud – la Leova şi Ceadîr-Lunga, în centru – la Orhei şi Hânceşti, iar la nord – Floreşti şi Soroca, precum şi în 30 de localităţi din jurul acestor centre raionale.
„În baza acestei regionalizări operatorul din raion va putea să-şi extindă serviciile sale în satele din apropiere. Este un proiect de unicat pentru Moldova, deoarece pentru prima dată regiile Apă-Canal au primit nu doar grant, dar şi credit. Creditul este suveran, adică cu garanţie din partea statului. Acesta presupune o dobândă de 1% pe an. Astfel, regia de apă din localitate trebuie să se gândească cum să promoveze această afacere cu apă potabilă şi canalizare în aşa fel încât să-şi întoarcă cheltuielile şi să aibă profit. Asta înseamnă o politică tarifară care i-ar permite să promoveze o afacere economică profitabilă. Vreau să zic că acest proiect, care este de pionierat pentru Republica Moldova, trebuie să asigure promovarea unui management durabil în domeniu”, a declarat ministrul mediului.
Gheorghe Şalaru a mai spus că Republica Moldova a încheiat un parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru reabilitarea şi extinderea apeductului Soroca- Bălţi. Apeductul a fost construit cu 26 de ani în urmă, pe o lungime de 45 de km, fiind folosit pentru aprovizionarea parţială cu apă a oraşului Soroca şi o parte a oraşului Bălţi. La mijlocul anului 2013 ar trebui să fie pregătit un studiu de fezabilitate pentru un proiect de parteneriat public-privat care să prevadă conectarea la acest apeduct a localităţilor din 6 raioane.
„Urmărim concesionarea acestui apeduct pentru un investitor străin sau autohton care ar putea să facă o investiţie la prima etapă de circa 50 de milioane de euro, iar încă 50 de milioane de euro să fie investiţi mai târziu, astfel ca toate localităţile din nord să aibă acces la apă potabilă”, a mai specificat Gheorghe Şalaru.
În Republica Moldova 50% din localităţi sunt conectate la apeductele cu apă potabilă. În acelaşi timp, 90% din localităţi nu au un sistem de canalizare.