logo

În Moldova se practică violenţa la locul de muncă, în special asupra femeilor, declaraţie


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-se-practica-violenta-la-locul-de-munca-in-special-asupra-femeilor-dec-7967_1008437.html

Femeile sunt înjosite, percheziţionate, iar uneori chiar şi bătute la locul de muncă. Declaraţia a fost făcută de către preşedinta Consiliului de femei al Federaţiei „Agroinsind”, Daria Bostan, care susţine că încălcările se comit în special la companiile cu capital străin, unde nu se creează sindicate, iar manageri şi supraveghetori sunt persoane străine, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă, Daria Bostan a remarcat că la companiile cu capital străin deseori angajaţii nu au contracte individuale de muncă, ci contracte pe un termen limitat, de 3 luni, iar după această perioadă angajaţii sunt disponibilizaţi, fără să li se achite remunerare şi sunt angajaţi alţii.

„Există un caz, la o companie cu capital străin, angajaţii sunt supravegheaţi de persoane cu bâte. Nu au voie nici câteva clipe să se odihnească. Li se plăteşte minimul de existenţă, 1400 de lei, ca angajaţii nici să nu poată să se plângă pe angajatori”, a spus Daria Bostan.

Şefa a Consiliului de femei a Federaţiei „Agroinsind” a remarcat că oamenii nu se simt protejaţi de stat şi preferă să plece în economia tenebră. „Nici legislaţia nu este foarte bună. Pentru a efectua un control, autorităţile trebuie să anunţe cu 5 zile înainte despre faptul că vin să verifice, dar după 5 zile nu mai găsesc nici urmă de angajaţi la negru acolo”, a subliniat Daria Bostan.

Potrivit datelor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, din 1,2 milioane de persoane active, plătesc contribuţia la stat puţin peste 600 mii de persoane.