În Republica Moldova se poate număra pe degete câtă democraţie a rămas. Există ceva presă liberă, dar masa ei critică nu este liberă. Nu este stat de drept şi dacă nu se reuşeşte prin alegeri schimbarea stării de lucruri, atunci poporul este obligat să răstoarne această clasă politică. Declaraţii în acest sens a făcut ex-deputatul liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, în cadrul dezbaterii publice la tema: „Europenismul guvernării şi societăţii moldoveneşti: responsabilităţi, afinităţi şi deosebiri în diferite perioade ale guvernării pro-europene”, organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.
„Am fost în sate şi am văzut nivelul europenizării statului nostru. O bătrânică lua pâine cu împrumut de la magazin. Aici, în capitală, prin birourile din Parlament, suntem mulţumiţi. Dar europenismul se măsoară prin bunăstarea populaţiei şi prin transparenţa asigurată de libertatea mass-media. Aceste lucruri nu sunt, le-am constat noi, şi cetăţenii, şi partenerii de dezvoltare care au refuzat să mai finanţeze ţara până nu se văd reforme reale”, a menţionat ex-parlamentarul.
Valeriu Saharneanu a preciza că el nu face apel la răscoală, doar constată că poporul are dreptul, ca atunci când guvernarea nu mai ţine cont de lege, să se revolte. „Constat că populaţia are acest drept, deoarece este adusă la sapă de lemn şi nu mai are încredere în guvernare. Avem o societatea foarte responsabilă. Dacă ne uităm înapoi, în momente cruciale, societatea a votat vectori care să-i aducă bunăstare. În 2009 şi 2010 populaţia a votat repetat pentru vectorul european. Aici ajungem la responsabilitatea clasei politice”, a spus Valeriu Saharneanu.
Fostul deputat menţionează că în Republica Moldova nu au fost bătălii politice, ci doar lupte între grupările interlope. „Aceasta a dus la ceea că acum populaţia nu are încredere în stat. Clasa noastră politică este extrem de ipocrită şi oportunistă”, a caracterizat acesta actuala guvernare.
Valeru Saharneanu a opinat că schimbările cu adevărat europene în societate trebuie să înceapă cu transformarea partidelor politice din srl-uri pe interese în structuri democratice, transparente şi responsabile.
Dezbaterea publică cu tema: „Europenismul guvernării şi societăţii moldoveneşti: responsabilităţi, afinităţi şi deosebiri în diferite perioade ale guvernării pro-europene” este ediţia a 54-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.