În Moldova există condiţii normale pentru desfăşurarea afacerilor, antreprenor din România
https://www.ipn.md/ro/in-moldova-exista-conditii-normale-pentru-desfasurarea-afacerilor-antreprenor-di-7966_979542.html
Activez de patru ani în R. Moldova în calitate de distribuitor al materialelor de construcţie şi pot să garantez că aici există condiţii normale pentru desfăşurarea afacerilor, a apreciat în cadrul unei discuţii la masa rotundă Corneliu Ivanov, reprezentant al companiei SRL ICS „Construct- Arabesque”, citat de Info - Prim Neo.
El a menţiona că oportunităţi există, iar regimul fiscal nu este mai rău decât în România sau alte ţări, în unele privinţe chiar mai bun. Regimul vamal, cu toate „bunele şi relele, este, totuşi, acceptabil, în orice caz, cu mult mai acceptabil decât cel ucrainean, care e mult mai dur şi mai greu de înţeles”.
„Condiţii există, însă ele nu sunt prea cunoscute peste hotarele Moldovei, chiar şi potenţialii investitori români, care ar fi dispuşi să-şi extindă afacerile peste Prut nu le cunosc, ei au o informaţie incompletă şi în multe privinţe eronată despre ce se întâmplă aici şi ce prezintă azi R. Moldova. De aceea, considerăm că guvernul, autorităţile de la Chişinău ar trebui să lucreze mai mult în ce priveşte imaginea R. Moldova, inclusiv să fie mai insistente în promovarea oportunităţilor investiţionale”, a specificat antreprenorul român.
Corneliu Ivanov a arătat şi la o serie de lacune, înlăturarea cărora ar îmbunătăţi climatul de afaceri şi investiţional în R. Moldova. În opina sa, autorităţile moldoveneşti ar urma să acorde o mai mare atenţie combaterii activităţilor economice tenebre, „la negru”, când firmele ocolesc achitarea taxelor. De aici, preţurile, inexplicabile deseori, la mărfuri şi concurenţa neloială pe piaţă şi impactul negativ asupra activităţii agenţilor economici care desfăşoară un business legal.
„Cred că ajunşi în secolul 21, la finele anului 2009, nu ar mai trebui să constatăm intervenţia statului în formarea preţurilor, condiţionarea adaosului comercial. Aceste reglementări se conţin într-o decizie a guvernului. Înţelegem dorinţa guvernului de a proteja păturile defavorizate de populaţie, dar în toată lumea acesta se face prin intermediul unor subvenţii oferite acestor pături”, a specificat el.
Potrivit afirmaţiilor sale, necisită îmbunătăţiri cadrul juridic în ce priveşte contractul comercial. „Cu o mare lejeritate agenţii economici din R. Moldova semnează contractul, efectuează schimbul comercial, după care nu mai respectă nici o clauză. Şi este destul de greu, în calitate de investitor străin, să-ţi recuperezi daunele, când cadrul juridic, aşa cum este el, de fapt, nici nu se aplică asupra agenţilor economici autohtoni, care nu-şi respectă relaţiile contractuale”, a mai adăugat el.