logo

În Moldova este marcată Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicării cu plumb


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-este-marcata-saptamana-internationala-de-prevenire-a-intoxicarii-7967_1037737.html

În perioada 22-28 octombrie, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicării cu plumb, iar tematica din acest an se referă la estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și în organismul uman. Campania de informare care se desfășoară cu această ocazie urmărește sensibilizarea populației cu privire la pericolele plumbului, în special al plumbului în vopsele. De asemenea, sunt date sfaturi de evitare a intoxicațiilor cu plumb, în special când este vorba despre copii. Totodată, autoritățile sunt îndemnate la acțiuni suplimentare pentru interzicerea plumbului până în 2020.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației obștești EcoContact, Andrei Isac, a declarat că activitățile din cadrul Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicării cu plumb au început duminică. Acestea presupun distribuirea pliantelor informative, dar și abordarea subiectului în cadrul emisiunilor televizate, la radio și la diverse evenimente, dezbateri în diferite instituții, inclusiv medicale. Andrei Isac a mai spus că, deși în Republica Moldova nu au existat cazuri letale sau intoxicații în masă cu plumb, populația trebuie să cunoască despre pericolele pe care le comportă această substanță, iar autoritățile, la toate nivelurile, trebuie să elaboreze un cadru legislativ care ar veni să protejeze piața de produse precum ar fi vopselele, jucăriile etc. cu conținut de metale grele, precum ar fi plumbul.

Elena Jardan, șefa Laboratorului de toxicologie experimentală al Centrului Național de Sănătate Publică, a menționat că organismul uman este deosebit de receptiv la acțiunea toxică a plumbului, care afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Potrivit ei, expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale și este deosebit de periculoasă, mai ales pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare. Totodată, expunerea admisă în perioadă de graviditate sau în timpul copilăriei poate lăsa urme pentru întreaga viață, inclusiv prin tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire. Fiind expuse unui nivel ridicat de plumb femeile gravide pot pierde sarcina, pot naște copil mort sau prematur, un făt cu malformații.

Svetlana Bolocan, șef de direcției în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat că anul curent au intrat în vigoare modificările și completările la Legea privind protecția mediului și Legea privind protecția aerului atmosferic. Modificările au permis introducerea restricțiilor cu privire la introducerea plumbului în anumite produse precum ar fi vopselele, dar și combustibilul etilat. Totodată, la sfârșitul acestui an urmează să intre în vigoare mai multe prevederi legale cu privire la deșeuri și aici este vorba despre anumite cerințe pentru diferite tipuri de produse, care ulterior devin deșeuri. Este vorba despre echipamentele electrice și electronice, care conțin plumb, dar și despre alte tipuri de deșeuri care se regăsesc printre cele menajere și care conțin, la fel, această substanță. Totodată, urmează să fie reglementate cerințele pentru producătorii și importatorii de vopsele până ca acestea să fie plasate pe piață, prin restricționarea mai multor substanțe, printre care și plumbul.

Potrivit specialiștilor, chiar și un grad scăzut de expunere la plumb poate provoca probleme grave de sănătate. Un risc semnificativ de intoxicare, în special la copii prezintă emanațiile vopselelor cu compuși ai plumbului, mai ales utilizate în casă. De notat că în proces de deteriorare stratul de vopsea învechit și deteriorat răspândește în mediu praful nociv, ce poate fi inhalat de copii.