logo

În Moldova doar jumătate dintre copiii până la 7 ani consumă zilnic fructe şi legume


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-doar-jumatate-dintre-copiii-pana-la-7-ani-7967_1009482.html

În Moldova, doar jumătate dintre copiii cu vârsta până la 7 ani consumă zilnic fructe şi legume. Potrivit experţilor nutriţionişti de la Ministerul Sănătăţii, Republica Moldova se confruntă deficienţele nutriţionale caracteristice ţărilor în curs de dezvoltare. 6% dintre copiii până la 5 ani au insuficienţă cronică de energie, iar a cincea parte suferă de anemie. Medicul-şef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chişinău, Luminiţa Suveică, spune că aceste cifre sunt alarmante. În acest fel se poate ajunge la o generaţie bolnăvicioasă.

Medicul a declarat pentru IPN că un copil până la 7 ani trebuie zilnic să consume cel puţin un fruct şi o legumă. Pe când alimente care conţin în exces grăsimi, zahăr şi sare trebuie evitate. Copiii care nu consumă zilnic fructe şi legume au dereglări de metabolism, ajung să sufere de obezitate, boli cardiovasculare, iar în ultima perioadă se atestă şi hipertensiunea arterială la copii. De cealaltă parte, copii care consumă zilnic fructe şi legume au o dezvoltare mai bună, sunt mai ageri, sunt mai capabili să însuşească obiectele, a menţionat medicul.

Luminiţa Suveică spune că problemele legate de alimentaţia copiilor apar pentru că adulţii nu le cultivă gustul pentru produsele sănătoase. „Copilul trebuie învăţat cu toate gusturile. Să consume şi varză, şi broccoli, ceapă, morcov, chiar dacă nu prea îi plac. Şi aceasta este responsabilitatea părinţilor”, a spus medicul.

Experţii care au elaborat Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020, notează că alimentaţia şi nutriţia proastă reprezintă unul din cei patru factori de risc comuni pentru bolile netransmisibile. 87% din toate decesele înregistrate anual în Republica Moldova sunt condiţionate de bolile netransmisibile. De asemenea, consumul redus de fructe şi legume contribuie la dezvoltarea unor tipuri de cancer. Datele statistice arată că o treime dintre femeile de vârstă fertilă şi peste 40% din femeile gravide suferă de anemie. Unul din 3 copii suferă de deficienţă de iod, iar jumătatea din populaţia adultă este supraponderală sau chiar obeză.