logo

În Moldova au fost aduse mai puţine ajutoare umanitare


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-au-fost-aduse-mai-putine-ajutoare-umanitare-7967_1007077.html

În trimestrul doi al acestui an au fost introduse în ţară ajutoare umanitare în valoare totală de circa 34 de milioane de lei, cu un milion mai puţin ca perioada analogică a anului trecut. Şeful secţiei ajutoare umanitare din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mihai Malic, a declarat în cadrul şedinţei comisiei interdepartamentale pentru ajutoare umanitare, că această cifră nu trebuie să fie îngrijorătoare, deoarece estimarea este relativă şi sunt loturi de ajutoare umanitare care o dată au un preţ mai scump, iar altădată un preţ mai redus, transmite IPN.

Dintre ajutoarele aduse, cele mai multe ţin de materiale de construcţii, aparataje electro-casnice, accesorii (40,6%); medicamente, dispozitive medicale (33,8%); mobilier (10,9%); îmbrăcăminte şi articole textile (9,7%); produse alimentare (3,8%) şi încălţăminte (1,2).

Mihai Malic a spus că ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova pe parcursul anului 2013 provin din 23 de ţări donatoare. Cele mai mari volume au fost acordate de către Germania, Elveţia, Corneea de Sud, Olanda, România, SUA, Ucraina şi altele.

Donaţiile acordate în această perioadă au fost recepţionate de către 84 de organizaţii şi instituţii. Cele mai semnificative volume au fost primite şi repartizate de către Centrul Naţional de Sănătate Publică, Spitalul Raional Criuleni, Consiliul Raional Ialoveni şi altele.

Ajutoarele umanitare au fost repartizate în conformitate cu planurile de distribuire, coordonate cu comisiile teritoriale pentru ajutoarele umanitare şi cea specializată în cadrul Ministerului Sănătăţii.