logo

În Moldova a năvălit un număr considerabil de maşini, specialist


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-a-navalit-un-numar-considerabil-de-masini-specialist-7967_1007055.html

Circa 160 de mii de automobile sunt înregistrate anual pe teritoriul Republici Moldova. Numărul total al acestora este de peste 770 de mii de unităţi de transport sau de 7 ori mai mult în comparaţie cu 20 de ani în urmă. Ecologiştii spun că sporirea  numărului de maşini este principala sursă de poluare a aerului, în special a maşinilor vechi, transmite IPN.

Şeful Direcţiei de monitoring al calităţii mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Gavril Gâlcă, a spus că în ultimii ani se observă o intensificare a concentraţiei de gaze şi poluanţi emişi de maşini. „În ţară au năvălit un număr considerabil de maşini, în special de maşini vechi care nu au o tehnologie modernă de ardere a combustibilului”, a spus Gavril Gâlcă.

Potrivit preşedintelui Organizaţiei Teritoriale a Mişcării Ecologiste a Moldovei, Vlad Garaba, cercetările arată că zilnic, concentraţiile toxice în stratul atmosferic depăşesc concentraţiile admisibile. „Noi, practic, în fiecare zi respirăm aer poluat. Oamenii sunt expuşi zilnic factorilor de risc”, a spus Vlad Garaba.

În anii 90 ai secolului trecut numărul de unităţi de transport era de circa 100 de mii.