logo

În Moldova a fost lansat primul proiect de twinning în domeniul transplantului


https://www.ipn.md/ro/in-moldova-a-fost-lansat-primul-proiect-de-twinning-in-7967_1010573.html

Uniunea Europeană va oferi 1,2 milioane de euro pentru implementarea primului proiect de twinning din Republica Moldova în domeniul sănătăţii, şi anume a transplantului de ţesuturi şi organe. Proiectul –  „Consolidarea Agenţiei de Transplant din Moldova şi asistenţă în armonizarea legislativă în materie de calitate şi siguranţă a substanţelor de origine umană”, are o durată de 2 ani, iar parteneri ai Republicii Moldova în acesta vor fi Franţa şi Spania, liderii globali în domeniul transplantului de organe şi ţesuturi umane, transmite IPN.

Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează să fie asigurată o siguranţă mai mare a transplantului de organe şi îmbunătăţirea cadrului legal naţional. O altă prioritate a proiectului este  conştientizarea importanţei transplantului de organe. În acest context, va fi elaborat un mecanism similar celui din Uniunea Europeană, în care persoanele sănătoase să-şi dea acceptul pentru prelevarea de organe în cazul morţii subite etc.

Andrei Usatâi a subliniat că proiectul nu presupune majorarea numărului de intervenţii chirurgicale de transplant, ci sporirea calităţii acestora. În 2014 în Moldova vor fi efectuate 20 de intervenţii de transplant de rinichi şi 10 operaţii de transplant de ficat.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a spus că, din anul 2009, Republica Moldova a primit din partea UE 7 milioane de euro pentru domeniul sănătăţii. În cadrul proiectului de twinning, specialiştii din Moldova vor pleca în Franţa şi Spania pentru stagii profesionale. „Sunt foarte încrezător că echipa din acest proiect îşi va consolida forţele pentru reuşita modernizării domeniului de transplant, pentru binele tuturor pacienţilor aflaţi în aşteptarea unui transplant şi pentru potenţialii donatori. Ne propunem să promovăm donaţiile şi transplantul legal, ca toţi să-şi ştie rolurile şi donatorii să fie protejaţi de traficul de organe umane”, a spus Pirkka Tapiola.

În  Republica Moldova aproximativ 700 de persoane necesită un transplant de organe.