Toate acordurile de asociere negociate şi semnate până acum cu Uniunea Europeană au fost ratificate. În ceea ce ţine de acordul cu Republica Moldova, autorităţile naţionale şi experţii independenţi sunt optimişti că documentul va fi ratificat foarte curând de către statele membre ale UE. Peste 80% dintre prevederile acordului intră în vigoare provizoriu, până la data ratificării documentului.
Expertul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) Lina Grâu a declarat pentru IPN că ratificarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina a devenit o chestiune de prioritate politică în UE. „Uniunea Europeană a accelerat, pe cât a fost posibil, procesul de pregătire tehnică a documentelor şi acest lucru nu ar fi fost posibil dacă în interiorul Uniunii Europene ar fi existat careva opoziţie faţă de apropierea acestor ţări de UE. Republica Moldova are şanse foarte bune ca Acordul de Asociere să fie ratificat în termene destul de restrânse de statele membre ale UE”, a spus Lina Grâu.
România a anunţat că vrea să fie primul stat care va ratifica Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Şi Germania a transmis semnale puternice de încurajare către celelalte state membre ale UE să susţină aspiraţiile şi parcursul european al Republicii Moldova. Bundestagul Germaniei pregăteşte o rezoluţie, anunţată pentru dezbateri pentru 3 iulie, prin care susţine aspiraţiile europene şi recunoaşte perspectiva de aderare la UE pentru Republica Moldova.
„Având în vedere atitudinea favorabilă pe care o are UE faţă de Republica Moldova şi aceste gesturi de susţinere din partea ţărilor-prietene ale Republicii Moldova în UE, sunt sigură că Acordul de Asociere va fi ratificat de către cele 28 de state membre. Importat este ca la Chişinău să existe coeziune, iar vectorul european să fie menţinut şi după alegerile parlamentare din toamnă”, a subliniat expertul APE.
Analistul politic Ion Tăbârţă spune că în UE sunt state care susţin mult Republica Moldova şi, în opinia sa, vor fi printre primele care vor ratifica acordul. Este vorba de România, statele baltice, Polonia, chiar şi Germania. „Nu cred că vor fi probleme privind ratificarea acestuia chiar şi de către statele mai reticente faţă de perspectiva europeană a Republicii Moldova, reticenţa fiind manifestată mai degrabă pentru perspectiva de obţinere a statutului de ţară candidat la aderare”, a spus analistul. În ceea ce ţine de blocajele din partea Rusiei, Ion Tăbârţă este de părere că orice acţiune a Moscovei va fi mai degrabă în favoarea Republicii Moldova.
Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, a precizat pentru IPN că Acordul de Asociere nu intră în vigoare dacă nu este ratificat de către toate statele UE. Nu există un termen în care trebuie să se facă acest lucru. Până acum, alte acorduri cu UE au fost ratificare chiar şi peste un an sau doi. Niciun acord nu a fost lăsat neratificat. În acordul Republicii Moldova cu UE există o clauză care prevede aplicarea provizorie a acestuia din toamnă, a subliniat oficialul. Iulian Groza a mai spus că Moldova a primit asigurări de la majoritatea statele UE că vor ratifica acest acord cât de curând posibil. Aşteptările sunt că, cel mult într-un an, acest acord va fi ratificat de către toate statele UE.
Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost semnat la 27 iunie.