În instituţiile de învăţământ din republică se va preda un curs de proprietate intelectuală
https://www.ipn.md/ro/in-institutiile-de-invatamant-din-republica-se-va-preda-un-curs-de-proprietate-i-7967_969040.html
Necesitatea elaborării unui curs special de proprietate intelectuală pentru a fi predat în instituţiile de învăţământ a reprezentat subiectul de dezbatere în cadrul simpozionului subregional cu genericul „Instruirea şi perfecţionarea în domeniul proprietăţii intelectuale”, finalizat la 28 martie curent, transmite Info-Prim Neo.
Simpozionul subregional fost organizat la Chişinău, în perioada 26-28 martie curent, de către Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), în colaborare cu Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului din Republica Moldova.
Potrivit directorului general al AGEPI, Dorian Chiroşca, în cadrul seminarului specialiştii au optat instruirea şi perfecţionarea consilierilor şi reprezentanţilor în proprietatea industrială, pentru elaborarea şi introducerea, în comun cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului şi Ministerul Culturii, a unui curs special de proprietate intelectuală în instituţiile de învăţământ liceal, universitar şi post-universitar.
Conform declaraţiilor prodecanului Academiei Mondiale OMPI, Gao Hang, promovarea acestui nou domeniu se va reuşi anume prin utilizarea unor instrumente de lucru, cum sunt bazele de date, forurile electronice şi mijloacele de instruire la distanţă, elaborarea şi editarea literaturii ştiinţifico-metodice şi didactice în domeniul protecţiei obiectelor de proprietate intelectuală, dar şi prin pregătirea şi atestarea cadrelor”.
Tot în acelaşi sens, Gao Hang, a precizat că OMPI a avut şi are o colaborare fructuoasă cu R. Moldova, în special cu AGEPI, aceasta din urmă beneficiind atât de programele pentru masterat, cât şi de alte cursuri cu o durată de 2-3 săptămâni.
„Această colaborare va continua, iar dacă va fi necesar OMPI-ul va găsi posibilitatea să acorde mai multe oportunităţi pentru ca atât reprezentanţii oficiului naţional, cât şi profesorii de proprietate intelectuală şi studenţi să se încadreze în acest domeniu”, a opinat prodecanul Academiei Mondiale OMPI.
În cadrul reuniunii au fost prezenţi reprezentanţi din cadrul a 30 de instituţii de învăţământ din R. Moldova, dar şi din partea statelor vecine, cum ar fi: Belarus, Lituania, Romania, Rusia şi Ucraina.