În fiecare an tot mai puţini tineri aleg să înveţe la şcolile profesionale
https://www.ipn.md/ro/in-fiecare-an-tot-mai-putini-tineri-aleg-sa-invete-la-scolile-profesionale-7967_1003776.html
În fiecare an numărul tinerilor care doresc să absolvească o şcoală profesională este în descreştere. Anul trecut, în cele 66 de şcoli profesionale s-au înmatriculat cu 8,7% mai puţini elevi decât anul precedent. Şeful Direcţiei învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei, Octavian Vasilachi, a declarat pentru Info-Prim Neo că una din cauze este demografia şi migraţia. Ministerul a elaborat o strategie pentru anii 2013-2020, care urmăreşte creşterea atractivităţii acestor şcoli.
Printre măsurile pe care le va implementa ministerul este dotarea tehnico-materială a acestor instituţii. De asemenea, se prevede aplicarea unei noi metodologii de selectare a elevilor. „Vrem să ridicăm spiritul antreprenorial la elevi, să educăm competenţele antreprenoriale, ceea ce este un factor foarte important”, a menţionat şeful Direcţiei învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate.
Potrivit unor rapoarte ale ministerului, învăţământul secundar profesional este solicitat mai mult de băieţi, ponderea acestora fiind de 68,7%. Printre cele mai solicitate meserii se găsesc cea de lăcătuş la repararea automobilelor, chelner, barman, brutar, croitor, frizer. Mai puţini tineri aleg să înveţe de tractorist-maşinist în producţia agricolă, tâmplar, pietrar-zidar, maşinist la excavatorul cu o singură cupă, electrogazosudor-montator.
Cât priveşte infrastructura existentă în şcolile profesionale, autorităţile recunosc că este depăşită, marea majoritate a instituţiilor dispun de echipament învechit, care nu facilitează dezvoltarea abilităţilor profesionale. Cu referire la cadrele didactice, o mare parte au studii medii de specialitate sau secundar-profesionale. Evaluarea şi certificarea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ secundar-profesional nu este credibilă. Lipsa metodelor şi instrumentelor adecvate nu permite o evaluare obiectivă a elevilor. Ministerul prevede ca profesorii acestor şcoli să participe cât mai mult la cursuri şi traininguri.
La şcoli profesionale se pot înmatricula elevii gimnaziilor, a şcolilor medii de cultură generală şi licee. Durata studiilor pentru absolvenţii de gimnaziu este de 3 ani, iar pentru absolvenţii de şcoli medii de cultură generală şi de liceu de 1 an. Studiile în şcoala de meserii au o durată de 1 an. În anul de studii 2012-2013 în acest tip de instituţii îşi fac studiile 19,58 mii de elevi.