logo

În farmaciile mobile ar putea fi vândute medicamente contrafăcute, Asociația Farmaciștilor


https://www.ipn.md/ro/in-farmaciile-mobile-ar-putea-fi-vandute-medicamente-contrafacute-7967_1078574.html

Odată cu crearea farmaciilor mobile, în țară ar putea fi vândute medicamente contrafăcute, cu termen expirat, iar cele cu prescripție medicală ar putea fi eliberate fără rețetă. Totodată, există riscul ca medicamentele în aceste unități mobile să fie eliberate nu de specialiști, ci de oameni simpli, fără studii în domeniul farmacologiei. Declarația aparține președintelui Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova, Ion Zgîrcu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Ion Zgîrcu, a opinat că în farmaciile mobile nu ar exista condiții optime de păstrare a medicamentelor. „Concomitent, pe piața farmaceutică se atestă o lipsă acută de cadre farmaceutice. Legea adoptată recent în Parlament va genera un consum irațional de medicamente. Asistența cu medicamente a populației poate fi asigurată la sate prin amplasarea rațională a  farmaciilor în localitățile rurale”, a precizat Ion Zgîrcu.

„Medicamentul nu este un simplu produs, iar pentru garantarea efectului terapeutic e necesar un regim special de depozitare și transportare, corespunzător proprietăților sale fizico-chimice, ce nu pot fi asigurate în unitatea mobilă. Orice medicament poate deveni toxic în condiții inadecvate de păstrare, la supradozare sau utilizare incorectă, fără consultația medicului”, a menționat președintele Asociației Farmaciștilor.

Ca reacție, într-o declarație de presă, deputata platformei „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, s-a arătat uimită de poziția președintelui Asociației Farmaciștilor, pe care a numit-o „ipocrizie”. Potrivit parlamentarei, Ion Zgîrcu anterior a activat într-o farmacie ce livra medicamente la domiciliu, ceea ce era în contradicție cu legislația în vigoare de atunci.

Ruxanda Glavan mai spune că activitatea farmaciilor mobile, subiect ce a stârnit în Moldova discuții în contradictorii, este pe larg aplicată în mai multe țări europene. Potrivit deputatei, în SUA, Canada și în Japonia se organizează, în mod obligatoriu, atât farmacii mobile, cât și clinici mobile pentru consultarea cetățenilor, în special pe timp de calamități naturale.

La 16 decembrie, Parlamentul a votat, în lectură finală, mai multe acte legislative, printre care și legea privind farmaciile mobile. Actele legislative au fost votate de PSRM și platforma „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului „Șor”. În momentul votului, în sala plenului nu erau prezenți deputații din Partidul „Acțiune și Solidaritate”, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” și cei din Partidul Democrat. Opoziția, care a lipsit din plen în momentul votului, a comentat că legile au fost votate „pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului și sunt toxice pentru cetățenii Republicii Moldova”.

În Republica Moldova sunt înregistrate l peste 1400 de farmacii și filiale ale acestora, dintre care 446 sunt în sate.