În Drochia sunt mai puţine cazuri de corupţie, afirmă comisarul adjunct al raionului
https://www.ipn.md/ro/in-drochia-sunt-mai-putine-cazuri-de-coruptie-afirma-comisarul-adjunct-al-raionu-7967_973653.html
În Drochia se înregistrează o descreştere a cazurilor de corupţie. Despre aceasta a comunicat în cadrul emisiunii televizate „Presa Presei”, difuzată de Drochia TV, comisarul adjunct pentru personal şi educaţie din raion, maiorul de poliţie Valeriu Lisnic, transmite Info-Prim Neo.
În 2008 au fost intentate 9 dosare penale, dintre care 2 pe cazuri de corupţie pasivă, a spus Lisnic. Potrivit lui, în satul Baroncea, secretarul consiliului sătesc a estorcat de la un cetăţean 1,5 mii lei pentru eliberarea certificatului de colectare a merelor. Un alt caz de corupţie a fost despistat în ianuarie. Medicul narcolog a cerut o mie de lei de la un cetăţean pentru a elibera un certificat precum că acesta nu s-ar afla la evidenţa instituţiei medicale.
Potrivit primarului oraşului Drochia, Grigore Melnic, sunt depuse eforturi susţinute pentru a reduce nivelul de corupţie în administraţia locală. Drochia face parte din cele cinci oraşe care participă în perioada noiembrie 2008-aprilie 2009 în programul Strategii de transparenţă anti-corupţie la nivel local, iniţiat de PNUD Moldova.
În urma activităţilor întreprinse în proiect, au fost identificate 17 sectoare vulnerabile în ceea ce priveşte corupţia. Printre acestea: elaborarea certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construcţii, eliberarea autorizaţiilor de funcţionare, vânzarea bunurilor din patrimoniul primăriei, lucrări publice.
Pentru a combate fenomenul, responsabilii administraţiei publice locale se angajează să fie mai transparenţi în acţiunile întreprinse, inclusiv să organizeze campanii de informare prin intermediul presei locale.
Ciclul de emisiuni „Presa Presei” este realizat la posturile locale de televiziune din R. Moldova în cadrul unui proiect susţinut de Programul Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova (CCMSCM), implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu asistenţa tehnică a Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Programul este finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) în cadrul Planului Preliminar de Ţară (PPŢ) pentru Republica Moldova.