logo

În doar 17 primării există specialist în protecția drepturilor copilului, deputat


https://www.ipn.md/ro/in-doar-17-primarii-exista-specialist-in-protectia-drepturilor-7967_1074274.html

În doar 17 primării activează un specialist în protecția drepturilor copilului. În altele funcțiile acestuia sunt îndeplinite de asistentul social, iar dacă locul asistentului social este vacant, responsabilitățile revin primarului. Situația a fost prezentată de către deputata Partidului Șor, Reghina Apostolova, care a prezentat modificări legislative pentru a asigura o mai bună protecţie a copiilor aflaţi în situaţie de risc, transmite IPN.

Reghina Apostolova a menționat că Legea privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi a fost adoptată în 2013, însă nu este perfectă. Legea prevede ca în fiecare primărie să existe specialist în protecția drepturilor copilului. Dar, potrivit statisticilor pentru anul 2017, astfel de specialiști erau doar 19 în primării, Iar în 850 de primării de problema copiilor se ocupau asistenții sociali. În opt primării, nu era nici specialist în protecția drepturilor copilului, nici asistent social. Potrivit parlamentarei, situația nu s-a schimbat foarte mult, iar actualmente în doar 17 primării sunt specialiști în protecția drepturilor copilului.

În opinia sa, acești specialiști sunt extrem de necesari în condițiile în care, datele statistice arată că fiecare al șaselea copil este educat de rude, părinții fiind peste hotare. Și aceasta este doar o categorie care are nevoie de asistență profesionistă, dar sunt și copii rămași fără îngrijire părintească, copii neglijați etc. Datele mai arată că, la sfârșitul anului 2019, 11 mii de copii erau la evidență ca fiind în situație de risc. Deputata a mai spus că este o cifră foarte mare pentru o țară atât de mică.

Reghina Apostolova a declarat că în toată țara, numărul copiilor care au nevoie de protecție depășește peste 30 de mii. Și ei au nevoie de asistență profesionistă, însă asistentul social, nu are pregătire corespunzătoare. În acest sens, fracțiunea propune ca specialiștii în protecția drepturilor copilului, să beneficieze de instruiri, din contul statului. Astfel copiilor le va fi acordată asistența profesionistă cuvenită.