În curând Moldova va adera la Tratatul de Constituire a Comunităţii Energetice
https://www.ipn.md/ro/in-curand-moldova-va-adera-la-tratatul-de-constituire-a-comunitatii-energetice-7966_979173.html
Până la sfârşitul acestui an, R. Moldova va adera la Tratatul de Constituire a Comunităţii Energetice. Aceasta se poate întâmpla pe 18 decembrie, la Zagreb, Croaţia, unde urmează să aibă loc şedinţa Consiliului ministerial al Comunităţii Energetice. Moldova speră să obţină aprobarea Consiliului pentru calitatea sa de membru cu drepturi depline al acestei comunităţi, transmite Info-Prim Neo.
Comentând proiectul de lege, aprobat de guvern privind aderarea la acest aranjament european, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei şi-a exprimat speranţa că parlamentul va adopta acest proiect de lege în ritm susţinut, de asemenea, vor fi finalizate alte proceduri interne, până la şedinţa anunţată de la Zagreb.
R. Moldova participă la activităţile Comunităţii Energetice în calitate de observator, cu începere din anul 2006. La 15 iulie 2008, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia acordării mandatului Comisiei Europene în vederea negocierii cu R. Moldova a procesului de aderare la Comunitatea Energetică cu statut de membru cu drepturi depline, iar la 29 aprilie 2009, au fost finalizate negocierile. R. Moldova urmează să se conformeze acquis - ului comunitar în domeniul energetic, să îndeplinească un şir de directive cu privire la regulile comune pentru piaţa internă a gazelor naturaleşi energiei electrice, să ia măsuri de securitate şi siguranţă a alimentării cu energie electrică, să limiteze emisiile în aer pentru anumiţi poluanţi de la centrale electrice mari, să contribuie la promovarea biocombustibililor sau altor combustibili regenerabili pentru transport, să asigure că, de la 1 ianuarie 2013, vor fi consumatori eligibili toţi consumatorii noncasnici, iar de la 1 ianuarie 2015 toţi consumatorii.
Prevederile Tratatului vor fi aplicate pentru R. Moldova după un an de la data aderării.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, obţinerea statutului cu drepturi depline a Comunităţii Energetice va permite integrarea R. Moldova în piaţa energetică regională, va spori gradul de securitate energetică a ţării, va stimula atragerea investiţiilor străine în domeniu.