logo

În contextul cooperării cu NATO, Republica Moldova treptat și-a mărit bugetul de apărare


https://www.ipn.md/ro/in-contextul-cooperarii-cu-nato-republica-moldova-treptat-si-7965_1085650.html

În contextul cooperării Republicii Moldova cu NATO, prin intermediul Inițiativei de consolidare a capacității de apărare, treptat a fost mărit bugetul de apărare al Republicii Moldova, a comunicat Gheorghe Oarză, șef al Direcției politica de apărare și planificare a apărării din cadrul Ministerului Apărării, la o masă rotundă organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova. Inițiativa de consolidare a capacității de apărare a făcut lansată de către statele aliate în iunie 2014, la summit-ul NATO din Țara Galilor.

„Republica Moldova a manifestat interes de a se alinia la această inițiativă. Astfel, a fost inițiat un proces de elaborare a unei foi de parcurs privind aderarea la această inițiativă”, a specificat Gheorghe Oarză. Ministerul Afacerilor Interne, Ministrul Afacerilor Externe, SIS și alte structuri care au tangență cu sectorul de securitate și apărare au participat la acest proces. Aceasta arată că abordarea riscurilor și amenințărilor la adresa sistemului de securitate și apărare este complexă și implică și celelalte instituții ale statului, nu numai Armata Națională. Foaia de parcurs a fost prezentată la NATO și, din 2015, Republica Moldova a fost acceptată ca parte a Inițiativei, prin care, la momentul actual, sunt în derulare mai multe proiecte și programe comune, a precizat Gheorghe Oarză.

„Această colaborare a fost din start divizată în două faze. În prima se prevedeau activități axate pe conturarea cadrului de politici, a cadrului legal, al actelor normative, pentru a crea un sistem care ne va permite să evaluăm riscurile și amenințările, să determinăm care sunt viziunile de viitor în domeniul securității și apărării. Timp de patru ani de zile, Republica Moldova a primit asistență, consultanță, în procesul de elaborare a cadrului de ghidări strategice pentru elaborarea documentelor de politici: Strategia Națională de Apărare, Strategia Militară. Au fost elaborate planuri de dezvoltare, cu racordarea lor la buget. Au fost efectuate achiziții în domeniul apărării”, a punctat șeful de direcție de la Ministerul Apărării. A doua fază presupune mai mult asistență, inclusiv tehnică și materială, pe anumite proiecte și programe care urmează să fie lansate sau unele care sunt deja inițiate pe această platformă pentru a dezvolta capacitatea de apărare. Tot în contextul cooperării în cadrul Inițiativei, la Chișinău a fost deschis Centrul de legătură cu NATO.

Printre proiectele cele mai importante de colaborare, Gheorghe Oarză a menționat Proiectul de dezvoltare a sistemului de planificare strategică. „La momentul actual suntem pe ultima sută de metri pentru a crea toate documentele necesare, pentru a definitiva acest sistem”, a menționat Gheorghe Oarză.