logo

În Chișinău sunt instalați senzori care monitorizează calitatea aerului


https://www.ipn.md/ro/in-chisinau-sunt-instalati-senzori-care-monitorizeaza-calitatea-aerului-7967_1105497.html

În municipiul Chișinău sunt instalați zece senzori de monitorizare a calității aerului. Dispozitivele arată nu doar umiditatea, dar măsoară și presiunea și temperatura. Măsurările au loc în cadrul unui proiect  de monitorizare a calității aerului în Republica Moldova, implementat de Asociația Obștească „Renașterea Rurală” și finanțat de Fundația Europeană de Climă. Asociația a lansat și o campanie de informare a cetățenilor despre impactul poluării aerului, importanța monitorizării acestuia și beneficiile pe care le aduce comunității cunoașterea nivelului de poluare.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, președintele Asociației „Renașterea Rurală” și coordonatorul proiectului, Silvian Răcilă, a spus că în prima etapă a proiectului sunt instalați senzori în municipiului Chișinău și, concomitent, sunt distribuite pliante informative care conțin un QR-code care, odată scanat, arată informații despre nivelul de poluare a aerului. Datele colectate de senzori sunt stocate pe o platformă web. „Monitorizarea instantanee ne permite să depistăm mai ușor focarele de apariție a poluării aerului, astfel încât să ne dăm seama ce măsuri am putea să întreprindem pe viitor ca acestea să nu se mai petreacă sau să minimizăm impactul acestor poluări asupra municipiului Chișinău, asupra sănătății cetățenilor”, a spus Silvian Răcilă, coordonator de proiect.

Silvian Răcilă a spus că un lucru important care face parte din campanie este informarea cetățenilor cum sunt influențați de calitatea aerului din Chișinău pe termen scurt și pe termen îndelungat, informații pe care le cunoaște foarte puțină lume.

Proiectul în continuare va fi extins pe tot teritoriul Republicii Moldova. În regiunile Bălți, Rezina, în zonele de sud învecinate zonelor industriale Odesa și Galați urmează să fie instalate astfel de senzori pentru a putea vedea care este impactul zonelor industriale asupra localităților adiacente acestor zone.

Silvian Răcilă a precizat că scopul amplasării acestor senzori nu este înlocuirea dispozitivelor instalate de stat. Sunt acțiuni care completează eforturile autorităților și ridică gradul de informare a cetățenilor.


Directorul executiv al Asociației Obștești „Renașterea Rurală”, Vladimir Ursu, a menționat că acești senzori sunt foarte importanți pentru comunitate. Cetățenii pot să afle calitatea aerului și să evite orele de vârf când sunt ambuteiaje, când poluarea este mai ridicată. Părinții cu copii mici pot să decidă când e mai bine să facă plimbări și să aerisească încăperile. Senzorii sunt amplasați practic în toate sectoarele municipiului Chișinău, inclusiv în zonele de parc, în zonele industriale, cum ar fi, de exemplu, strada Uzinelor.

„În cadrul proiectului dat, noi am colaborat strâns cu colegii din România. De fapt, acest proiect a început câțiva ani în urmă în municipiul București, de aceea am avut suport total de la colegi și am parcurs cu brio toate provocările de instalarea acestor senzori”, a declarat Vladimir Ursu.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.