În 2020-2021, în municipiul Chișinău sporul natural este negativ. Numărul persoanelor decedate îl depășește pe cel al nou-născuților. Totuși, numărul populației nu a înregistrat modificări esențiale comparativ cu anul 2014, arată rezultatele studiului „Profilul Demografic al municipiului Chișinău”, realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.
Ecaterina Rusu, director de program la Expert Grup, declară că, potrivit datelor studiului, datorită oportunităților de muncă municipiul Chișinău atrage persoane din toate celelalte localități ale țării. Cu toate acestea, numărul populației este în scădere din cauza migrației externe.
,,În Chișinău situația demografică este mai bună decât în alte orașe ale țării, fiind centrul economic principal al țării. Un factor negativ este migrația externă a persoanelor. Anual, din municipiul Chișinău pleacă circa 10 mii de persoane, iar asta se răsfrânge negativ asupra populației. Un alt factor negativ este rata scăzută a fertilității, combinată cu creșterea ratei de îmbătrânire a populației. Prin urmare, sunt necesare politici care să combată acest efect, întrucât pe termen lung se va diminua din procentul demografic al municipiului Chișinău.”, spune Ecaterina Rusu.
Potrivit analizei Expert-Grup, în anul 2021 municipiul Chișinău a înregistrat un spor pozitiv al migrației interne, de peste 12 mii de persoane, dintre care peste 60% sunt din categoria de vârstă aptă de muncă. De altă parte, sistemul de educație timpurie este suprasolicitat. În medie, la 100 de locuri disponibile, sunt 102 copii. Prin urmare, părinții nu pot beneficia de aceste servicii și trebuie să stea acasă să îngrijească copii în loc să fie încadrați în câmpul muncii.
„Am scos în vileag o nouă tendință. Multe persoane nu sunt mulțumite de statutul lor de muncă, mulți ar vrea să aibă un regim flexibil, adaptabil la necesitățile lor. Totodată, o mare parte a populație ajunge la locul de muncă prea obosită. Media a ieșit că timpul mediu de deplasare este 66 de minute. Un alt indicator este că stau prea mult la serviciu, respectiv nu își pot realiza treburile de acasă”, a adăugat Ecaterina Rusu.
Autorii studiul precizează că populația municipiului Chișinău beneficiază de un acces mai mare la servicii medicale de înaltă calitate, comparativ cu alte localități, ceea ce tradițional se reflectă asupra speranței de viață mai ridicate decât media pe țară.
„Scăderea populației poate reprezenta o oportunitate de a reduce costurile de congestionare, scăderea presiunii asupra sistemului comunal. Gestionarea inteligentă a orașului presupune generarea creșterii economice, crearea locurilor de muncă bine plătite, incluziune socială și valorificarea potențialului uman al tuturor generațiilor,” concluzionează autorii studiului.
Studiului „Profilul Demografic al municipiului Chișinău” a fost realizat ca parte a Programului UNFPA de Reziliență Demografică pentru Europa și Asia Centrală, lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în 2021.