logo

În ceea ce face guvernarea în raport cu Rusia există principialitate, opinii


https://www.ipn.md/ro/in-ceea-ce-face-guvernarea-in-raport-cu-rusia-exista-principialitate-opinii-7965_1035971.html

Există foarte multă principialitate în ceea ce face actualmente guvernarea de la Chișinău în raport cu Federația Rusă, indiferent de prioritățile conjuncturale de care se conduce actuala guvernare. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Mie mi se pare că ceea ce face actuala guvernare în raport cu Moscova este o linie bună, care merită să fie continuată. Asta nu se referă la președintele Dodon, care, din păcate, rupe această solidaritate instituțională”, a declarat analistul politic Anatol Țăranu. În opinia lui, acest lucru dăunează relațiilor cu Federația Rusă pentru că scade efectul politicii principiale.

Analistul politic Victor Gurău susține că este pentru prima dată când Republica Moldova are o abordare sistemică în ceea ce ține de problematica transnistreană și relația cu Federația Rusă. „Se zărește o abordare cu demnitate a principiilor statului de a-și respecta propria suveranitate. Eu cred că această preîntâmpinare a Chișinăului nu este făcută pentru Moscova pentru că aceasta niciodată nu dă ascultare”, spune Victor Gurău.

Alexandru Popescu, colonel în rezervă al Serviciului de Informații și Securitate, a afirmat în cadrul emisiunii că în prezent, din punct de vedere militar, este necesar să se pedaleze acolo unde par lucrurile mai slabe „Astăzi noi vedem că pericolul mai mare care ne paște este în interiorul țării, nu în exterior”, menționează Alexandru Popescu. Colonelul nu crede că Federația Rusă va lua act de solicitările Republicii Moldova.

Analistul media Cristian Tabără susține că evenimentele care sunt organizate în regiunea transnistreană cu ocazia celor 25 de ani de la instituirea misiunii de pacificare pe Nistru au și scopul de a dezbina în continuare instituțiile politice interne moldovenești, de a transmite un mesaj propagandistic pe interior în Federația Rusă și de a da un semnal celor din regiunea transnistreană.

Miercuri, 26 iulie, Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Moldova căruia i-a comunicat poziția privind inadmisibilitatea participării a reprezentanților Rusiei la acțiuni desfășurate în mod unilateral de către administrația nerecunoscută de la Tiraspol.