Grădinițele își vor relua activitatea etapizat, cu un număr mai mic de copii și cu un program mai scurt. Inițial vor reveni copiii din grupele pregătitoare, iar ulterior, în funcție de evoluția situației epidemiologice, treptat vor fi admiși și copiii de vârste mai mici. La intrare, copiilor le va fi verificată febra, personalul grădiniței va purta măști, mănuși, halate, iar părinții nu vor fi admiși în clădirea instituțiilor de învățământ. Conducerea Primăriei capitalei a inspectat astăzi, 13 iulie, două grădinițe pentru a vedea cât de pregătite sunt acestea pentru redeschidere, transmite IPN.
Adela Podșivalova, directoarea Grădiniței nr.175 din capitală, a declarat că la început își vor relua activitatea doar trei grupe a câte zece copii, toți cu vârstele cuprinse între șase și șapte ani. În opinia sa, astfel revenirea va fi mai ușoară, întrucât copii din grupele pregătitoare sunt mai responsabili, chiar și cunosc despre pandemie. Mesele și paturile au fost amplasate la distanță de circa un metru.
Directoarea spune că, potrivit regulamentului, preșcolarii trebuie să se afle la grădinițe între cinci și șapte ore. Părinții vor aduce și vor lua copiii de la grădiniță conform unui grafic elaborat de administrație, astfel încât să fie evitate aglomerațiile. În proporție de 90%, copiii se vor afla afară, iar în aceste perioade vor fi efectuate lucrări de dezinfectare.
Eugenia Ropot, directoarea Grădiniței nr. 156, susține că, de regulă, instituția era frecventată de circa două sute de copii. În primă etapă vor reveni circa 20 de copii, care vor fi împărțiți în două grupe. La intrarea în instituție au fost aplicate marcaje, iar părinții nu vor avea acces în interior. Asistenta medicală le va verifica copiilor febra.
Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a reiterat că decizia cu privire la data exactă a redeschiderii urmează să fie aprobată la nivel național. Reluarea activității se va realiza etapizat. Din start vor fi încadrați doar copiii din grupa pregătitoare, iar săptămânal vor fi reîncadrate și celelalte categorii de vârstă. Astfel, nu vor fi supraîncărcați angajații grădinițelor.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că au fost alocați peste patru milioane de lei pentru dotarea grădinițelor cu dezinfectanți, mănuși, măști etc. Acestea ar urma să ajungă pentru cel puțin pentru două luni.
Cât privește reparațiile, în 31 de grădinițe acestea au fost finalizate, iar în alte 52 de instituții lucrările se apropie de sfârșit. În cazul a opt grădinițe urmează să fie încheiate contracte pentru desfășurarea lucrărilor. În total, municipalitatea a alocat 100 de milioane de lei pentru reparația instituțiilor de învățământ.