logo

În cazul unei guvernări de coaliţie comunicarea este o necesitate primordială, opinii


https://www.ipn.md/ro/in-cazul-unei-guvernari-de-coalitie-comunicarea-este-o-necesitate-primordiala-op-7978_1006421.html

Într-o guvernare de coaliţie este esenţial să se comunice între componentele care o formează, mai ales că Moldovei îi este sortit încă mult timp să aibă o guvernare coaliţională. De această părere sunt participanţii la dezbaterea publică „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii – 1”, organizată de Agenţia de presă IPN, luni, 8 iulie.

Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, a remarcat că un lucru important, care a fost eliminat la crearea Coaliţiei Pro Europene, e că noua coaliţie nu mai are înţelegeri secrete. Ea consideră că înţelegerile secrete sunt o armă care duce la izbucnirea conflictelor, fiindcă o componentă a alianţei oricând o poate folosi. Pe de altă parte, spune Ecaterina Mardarovici, în noua coaliţie de guvernare s-a asigurat comunicarea prin stabilirea unor structuri de funcţionare a ei.

Directorul Institutului de Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroşie, a spus, în cadrul dezbaterii, că prima şi cea mai importantă lecţie din criza politică depăşită este că Moldova va avea mult timp guvernări de coaliţie, care prin natura lor nu sunt viabile, care vor introduce elemente de instabilitate. „Dar aceste guvernări trebuie să înţeleagă că, în afară de gestiunea statului, mai joacă un rol important în formarea mentalităţii, care este preponderent patriarhală. Încă de la prima alianţă elementul de comunicare din interior şi exterior lipsea. Este decisiv de a comunica cetăţeanului ce decizii se iau, care este beneficiul, pentru a nu-l decepţiona”, a subliniat directorul IPP.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a spus că şi pentru viitor în Moldova vor avea loc crize de natură politică şi nimeni nu poate să protejeze ţara de aceasta, dar este important ca societatea să aibă capacitatea necesară să administreze cu minime pierderi aceste crize. Politicianul consideră că în pofida tuturor complicaţiilor presupuse de o guvernare de coaliţie, ea este totuşi preferabilă guvernării mono-partidice, deoarece există un control intern.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, crede că acordul Coaliţiei Pro Europene este o mostră foarte bună şi un început bun pentru fundaţii relativ viabile de viitor pentru guvernări de coaliţie. „Am văzut că au fost făcute progrese, dar să nu fim naivi, înţelegeri de culise vor exista mereu. Să încercăm, cei care suntem înafară, să ghicim scopul şi să scoatem în prim plan scopurile noastre şi într-o manieră implicită să exercităm o presiune asupra politicienilor”, a subliniat expertul.

Dezbaterile publice cu tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, este ediţia a XIX-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Siedel”.