În câteva zile expiră termenul de achitare a impozitului pe bunuri imobiliare
https://www.ipn.md/ro/in-cateva-zile-expira-termenul-de-achitare-a-impozitului-pe-bunuri-imobiliare-7966_985740.html
La 15 octombrie expiră cel de-al doilea termen de achitare a impozitului funciar şi pe bunurile imobiliare, transmite Info-Prim Neo.
Stela Guţu, şefa secţiei metodologia administrării impozitelor şi taxelor locale a IFPS, a menţionat că din anul acesta calcularea şi plata impozitului pe bunurile imobiliare de la valoarea de piaţă a acestora se aplică şi pentru garaje, terenurile din întovărăşirile pomicole şi construcţiile amplasate pe acestea, precum şi pentru bunurile cu destinaţie comercială şi industrială.
Pentru bunurile cu destinaţie comercială şi industrială, indiferent de amplasarea lor, cota de impozitare constituie 0,1% (cotă fixă) din valoarea de piaţă a acestora, estimată de organul cadastral.
Pentru celelalte bunuri imobiliare care se impozitează de la valoarea de piaţă, adică pentru bunurile locative din municipii şi oraşe, pentru garaje, terenurile din întovărăşirile pomicole şi construcţiile amplasate pe ele, cota minimă stabilită în legislaţie constituie 0,02%, iar cota maximă 0,25% din valoarea de piaţă a bunurilor respective. Fiecare autoritate publică locală stabileşte această cotă individual.
În municipiul Chişinău pentru locuinţele a căror suprafaţă este de până la 100 de metri pătraţi cota de impozitare constituie 0,03%, pentru cele cu suprafaţa între 100 şi 200 m.p. – 0,09%, iar pentru cele cu suprafaţa mai mare de 200 m.p. – 0,15% din valoarea de piaţă a acestora. La impozitarea garajelor şi terenurilor din întovărăşirile pomicole şi construcţiile amplasate pe ele se aplică cota 0,03%.
Pentru casele din mediul rural impozitul pe imobil se calculează în baza procedurii vechi - 0,1% de la valoarea de bilanţ a acestora. Pe vechi se calculează şi impozitul funciar pentru loturile de pe lângă casă şi pentru terenurile agricole. Calcularea şi achitarea impozitului de la valoarea de piaţă pentru aceste bunuri se va efectua în etapele următoare de implementare a reformei impozitului pe bunurile imobiliare.
Stela Guţu a menţionat că tot mai mulţi contribuabili achită anticipat impozitul funciar şi pe bunurile imobiliare, până la 30 iunie, pentru a beneficia de reducerea de 15% din suma calculată. Astfel, dacă în 2008 suma reducerilor pentru plata anticipată a impozitului respectiv a constituit 13 milioane de lei, în 2009 aceasta a fost de 15 milioane, iar în 2010 de circa 20 de milioane.
Impozitului funciar şi pe bunurile imobiliare se poate plăti în două rate, nu mai târziu de 15 august şi, respectiv, 15 octombrie. Penalitatea pentru întârziere este de 0,03% din valoarea calculată pentru fiecare zi restantă.