logo

În câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei, expert în energetică


https://www.ipn.md/ro/in-cateva-luni-tariful-la-gazele-naturale-va-cobori-7966_1099350.html

Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la SA „Moldovagaz”, consideră că în câteva luni tariful la gazele naturale va coborî sub 13 lei. În opinia sa, o ieftinire va fi înainte de sezonul de încălzire, iar încă una – în ianuarie, transmite IPN.

„Eu nu-s cu crezutul, mă aștept să coboare mai aproape de 13 lei, posibil și mai puțin. Ne uităm la două aspecte. Astăzi tariful când e calculat, el ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic – 750 de dolari, prețul mediu, adică de la 1 ianuarie, iar noi în ianuarie, februarie, martie am consumat gaz scump și de aceea media anuală iese scumpă. Energocomul a cumpărat gaz cu 420 de dolari pe mia de metri cubi, deci, eu cred că vom avea o micșorare fie acum, înainte de sezonul de încălzire, și una la începutul anului, fie ANRE poate să revizuiască metodologia tarifară, acolo trebuie și un amendament la lege ca să nu ia în considerare prețul mediu pe anul calendaristic. Ianuarie deja a trecut, de ce să ne întoarcem în urmă și să punem media pe iarna trecută?”, a declarat Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit lui, decizia urmează să fie luată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

În altă ordine de idei, expertul în energetică a declarat că Republica Moldova procură gaz pe bursă și bursa europeană concurează cu bursa din Asia – Japonia, China, Coreea de Sud – pentru volumele de gaz lichefiat sau LNG, sau SPG. „Sunt vapoare care transportă acest gaz din țările unde el este extras și îl aduc pe aceste piețe. Și de aceea tot timpul când există deficit, prețurile se duc în sus și asta, de obicei, se întâmplă când crește consumul, adică iarna. Anul trecut, când rușii au închis gazul către Uniunea Europeană, în afară de Ungaria, Serbia, câteva țări, s-a creat un deficit de gaz de vreo 120 de miliarde de metri cubi, să-l suplinești mediat este imposibil, nici vapoare nu ajung. Anul trecut, cererea pentru vapoare noi a crescut cu 95%, deci următorii vreo 2-3 ani încă va fi un deficit și prețurile pot să fie volatile”, explică Sergiu Tofilat.

În prezent, consumatorii casnici achită 18,6 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale. Aceasta după ce ANRE a aprobat în luna iunie o scădere de circa 38%. Or, din 1 octombrie 2022 și până atunci, consumatorii au achitat pentru un metru cub de gaze naturale aproape 30 de lei.