În câteva luni Moldova va aplica un plan de numerotare de tip „închis”
https://www.ipn.md/ro/in-cateva-luni-moldova-va-aplica-un-plan-de-numerotare-de-tip-inchis-7967_994638.html
La 31 martie 2012, Moldova va trece la planul de numerotare de tip „închis”. Pentru fiecare municipiu şi raion vor putea fi utilizate două coduri de destinaţie: unul existent – pentru şirul de numere „2” şi altul, nou – pentru şirul „3”. De exemplu, municipiul Chişinău va avea codurile 22 şi 32, Bălţi – 231 şi 331, Briceni – 247 şi 347, Cahul – 299 şi 399, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
O decizie în acest sens a fost aprobată prin ordinul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Actualmente Planul Naţional de Numerotare este un plan de tip „deschis” şi prevede apelarea numerelor geografice din şirul de numere „2” în raza unei zone geografice prin formarea numărului de abonat, iar la nivel naţional – a numărului naţional semnificativ. Odată cu intrarea în vigoare a ordinului menţionat, PNN va deveni un plan de numerotare „închis” care semnifică utilizarea obligatorie a formatului lung de apelare a numerelor geografice din şirurile de numere „2” şi „3”.
Noutatea planului de numerotare „închis” constă în faptul că odată cu deschiderea şirului de numere „3” vor fi utilizate coduri suplimentare de destinaţie. Aceste coduri sunt identice codurilor existente pentru şirul de numere „2” cu excepţia primei cifre care este înlocuită cu cifra 3.
Această schimbare a fost determinată de dezvoltarea accelerată a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, însoţită de creşterea rapidă a cererii de resurse de numerotare din şirul de numere „2” din partea furnizorilor alternativi care oferă servicii triple - play (Internet, TV şi telefonie n.a.). Numai în 11 luni ale anului curent doar pentru municipiile Chişinău şi Bălţi au fost solicitate peste 37 de mii de numere noi. Conform estimărilor ANRCETI, cererea sporită de resurse de numerotare se va menţine pe întreg teritoriul ţării şi în anii următori.
Întrucât resursele de numerotare pentru telefonia fixă din şirul de numere „2” sunt pe cale de epuizare a apărut necesitatea deschiderii pentru atribuire a numerelor geografice din şirul de numere „3”. Această lucrare va permite ANRCETI să atribuie furnizorilor suplimentar circa 8 milioane de numere.
În cazul în care Moldova ar fi menţinut în continuare planul „deschis” de numerotare, la deschiderea şirului de numere „3” apelarea numerelor din şirurile „2” şi „3” urma să fie efectuată în mod diferit: numerele din şirul „2” – prin formarea a 5 sau 6 cifre, în funcţie de zona geografică, iar a celor din şirul „3” – prin formarea a 9 cifre, indiferent de destinaţia apelurilor. Pentru a nu admite discriminarea abonaţilor în ceea ce priveşte modul de apelare a numerelor din şirurile „2” şi „3” s-a decis utilizarea unui format unic de apelare a numerelor din ambele şiruri.
Acest format „închis” de apelare a numerelor este utilizat în multe ţări ale Uniunii Europene, printre care Italia, România, Letonia, Estonia şi altele.