logo

În capitală a fost inaugurat Centrul de Informare Turistică


https://www.ipn.md/ro/in-capitala-a-fost-inaugurat-centrul-de-informare-turistica-7967_1038086.html

Primul Centru de Informare Turistică din Chișinău a fost inaugurat joi, 9 noiembrie în incinta Primăriei capitalei. Centrul pune la dispoziția vizitatorilor informații despre evenimente, facilități de cazare, itinerare și tururi, inclusiv vinicole. Totodată, prin intermediul tehnologiei Virtual Reality, vizitatorii vor putea vizualiza interactiv anumite destinații, până a procura serviciile de călătorie. La Centru, turiștii vor fi informați despre destinațiile turistice cunoscute, dar și cele neexplorate, inclusiv monumente culturale și de arhitectură, rezervații naturale, mănăstiri, vinării, centre meșteșugărești, implicit din stânga Nistrului, transmite IPN.

Centrul de Informare Turistică a fost creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, precum și USAID și Guvernul Suediei, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Prezent la evenimentul de inaugurare, Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a declarat că Republica Moldova este o țară care merită să fie vizitată, iar cu fiecare an interesul turiștilor pentru ea sporește. „În anul 2016, țara noastră a fost vizitată de 3,2 milioane de turiști – o creștere cu 20% comparativ cu anul 2015. Primele rezultate ale anului curent denotă faptul că numărul acestora a sporit cu aproape 17%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a notat Vitalie Iurcu că Guvernul va contribui în continuare la crearea unui mediu de afaceri favorabil, inclusiv în domeniul turismului.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a menționat că, potrivit sondajelor, circa 70% dintre turiștii intervievați la ieșirea din țară au remarcat lipsa informației drept cea mai mare provocare în timpul călătoriei în Republica Moldova. Oficialul a declarat că Guvernul SUA susține sectorul turismului din Moldova, încă din anul 2012, iar lansarea Centrului Turistic vine să întregească ecosistemul turistic și să acopere cea mai mare necesitate a turiștilor, și anume accesul la informație.

Centrul vine să consolideze bazele dezvoltării unei rețele regionale și naționale de centre de informare turistică. Un centru similar activează deja în stânga Nistrului, la Tiraspol. Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova, susține că oferta turistică din Moldova este una pentru ambele maluri ale Nistrului. Majoritatea turiștilor, venind în vacanță la Chișinău, vizitează și Tiraspolul. Iar Centrul de Informare Turistică este un exemplu concret al modului în care ambele maluri ale râului pot găsi un interes economic comun și un avantaj pentru a crea o cooperare directă.

Pe lângă materialele informative, ghiduri turistice, vederi și cărți poștale, Centrul va găzdui expoziții de fotografie și picturi, dar și evenimente de degustare a vinurilor.