În arta plastică autohtonă s-au manifestat artiştii creaţia cărora prevestea schimbarea şi emanciparea gândirii artistice. Interviu Info-Prim Neo cu preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Anatol Rurac
https://www.ipn.md/ro/in-arta-plastica-autohtona-s-au-manifestat-artistii-creatia-carora-7967_973401.html
[ - Cum s-a prezentat 2008 pentru artele plastice din Moldova?]
- Cred că radical în 2008 nu s-a schimbat nimic. Ritmul ce s-a stabilit pe parcursul ultimului deceniu se menţine, cel puţin, în procesul expoziţional din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici. Nu s-au observat metamorfoze nici în afara Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), am în vedere alte asociaţii sau instituţii preocupate de artele plastice.
[ - Ce este specific domeniului artelor plastice autohtone?]
- Specificul pentru artele plastice din Moldova este prezenţa personalităţilor, a talentului, şi, în al doilea rând, mediocritatea, lipsa talentului. Acestea sunt într-o luptă continuă, oriunde şi oricând. Aceasta la general, iar la concret, în plastica din Republica Moldova, în pofida situaţiilor vitrege care au fost în trecut, sunt şi cred că vor mai fi artişti care au creat valori, care au încercat să racordeze creaţia de aici la procesul mondial.
[ - Care sunt noile tendinţe ilustrate de arta plastică autohtonă?]
- Nu cred că arta plastică poate într-un an să denote noi tendinţe, ea este rezultatul unei perioade de tranziţie, care a început pană la independenţă, ceea ce a însemnat eliberarea de dogmele impuse de ideologii realismului socialist. Pe parcursul a două decenii, arta plastică s-a eliberat de tematica acelor timpuri, dar şi mai greu de nişte principii estetice de unitarism în tratarea creaţiei, tinzând spre diversitate. Principalele tendinţe de azi sunt: sincronizarea cu principiile artei universale, cu curentele artei noi, pe de o parte, şi susţinerea valorii în creaţia oricărui realism, impresionism, expresionism etc. Astăzi, sau cel puţin în ultimul deceniu, în prim-plan au ieşit artiştii creaţia cărora prevestea schimbarea, emanciparea gândirii artistice. S-a pledat pentru libertatea creaţiei şi a valorii artistice.
[ - Cum s-au înţeles autorităţile şi arta plastică din Moldova?]
- Din păcate, guvernările numite democratice, ca şi aceşti opt ani, au cam funcţionat paralel, cel puţin cu breasla noastră. Două distincţii pot face: cele numite democratice au oferit, la propunerile UAP, pentru artişti distincţii de stat, în schimb acel simbolic ajutor financiar era primit cu mari eforturi. Comuniştii ne-au livrat ajutorul fără nici o problemă, în schimb nici o propunere de la UAP la capitolul distincţii de stat n-a fost satisfăcută. Acestea sunt relaţiile UAP cu statul: lumi paralele. Mediul politic ca masiv nu s-a schimbat. Mă tem că încă mult timp statul şi cultura vor exista în paralel.
[ - Ce pronosticuri puteţi face în domeniul artelor pentru 2009?]
- E greu de făcut pronosticuri pentru anul 2009. La UAP vor avea loc alegerile şi este greu de ştiut ce vor aduce ele, ca şi cele generale pe care le aşteptăm. Am o temere ca lucrurile să nu degradeze sub influenţa crizei mondiale şi a lipsei de experienţă.