logo

În aproape 10 ani, Moldova nu a tras învăţăminte dintr-un embargo impus de Rusia, consideră experţi


https://www.ipn.md/ro/in-aproape-10-ani-moldova-nu-a-tras-invataminte-dintr-un-embargo-impus-de-rusia--7978_1014419.html

Din 2006, anul în care Federaţia Rusă a impus Republicii Moldova un embargo la o serie de produse agroalimentare, nici autorităţile, nici producătorii agricoli nu au întreprins nimic concret pentru a rămâne imuni la un alt posibil şoc. Autorităţile nu au pregătit şi implementat politici de asigurare, iar agricultorii şi procesatorii nu au insistat asupra acestora . Declaraţia a fot făcută de către analistul economic Viorel Chivriga, în emisiunea „Spaţiul Public” de la Radio Moldova, transmite IPN.

Ce s-a făcut în 10 ani de zile? De ce nu ne-am pregătit şi acum suportăm un nou şoc? Acum, cerem bani de la donatori şi parteneri din străinştate, a spus analistul. Viorel Chivriga a mai reproşat că în aceşti ani a fost imperios să se lucreze şi la sporirea calităţii produselor. „Dacă aveam o calitate înaltă a produselor, atunci eram primiţi cu braţele deschise pe orice piaţă. Acum, însă, pentru a intra pe piaţă trebuie să lupţi. E nevoie să găsim soluţii urgente”, a conchis analistul, subliniind că donatorii şi partenerii europeni nu vor face niciun pas dacă Moldova nu îşi va face „temele pentru acasă”.

În opinia lui, unii producători nu vor putea face faţă cerinţelor UE, îşi vor sista activitatea şi vor dispărea de pe piaţă sau vor pleca peste hotare. „Este o situaţie în care trebuie să ne descurcăm singuri. În paralel, este nevoie să dăm dovadă şi de o coeziune. Pentru fiecare dintre noi producătorul urmează să devină acela care trebuie ajutat”, a mai menţionat analistul.

În aceeaşi emisiune, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a spus că situaţia actuală a producătorilor agricoli este foarte dificlă, menţionând că cerinţele sunt foarte severe la capitolul „standarde de comercializare” - sortare, calibrare etc.

„În aceste sens, nu este posibil ca în câteva luni să valorificăm oportunităţile oferite de UE. Şansele sunt binevenite, dar acestea ţin de perspectivă, de anul viitor şi de anii viitori. Nu trebuie să ne facem iluzii că vom fi în stare să reorientăm o bună parte din producţie în alte ţări”, a spus agricultorul. Acesta a mai menţionat că în Moldova sunt doar 15 linii de sortare a poducţiei pomilegumicole, jumătate din ele urmând a fi date în exploatare abea în toamnă.

Alexandru Slusari a mai spus că, pentru a salva fermierii, acum este necesară identificarea  surselor financiare pentru compensarea pierderilor suportate de producători şi exportatori, pentru ca aceştia să poată rezista în această toamnă.

Federaţia Rusă a interzis importul de fructe şi conserve din Republica Moldova, în iulie anul curent.