logo

În aprilie gazul ar putea fi procurat cu peste 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi


https://www.ipn.md/ro/in-aprilie-gazul-ar-putea-fi-procurat-cu-peste-7966_1088658.html

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, estimează că în luna aprilie prețul de achiziție a gazelor de la Gazprom ar putea să depășească o mie de dolari pentru o mie de metri cubi, transmite IPN.

Vadim Ceban precizează, pe canalul său Telegram, că, potrivit formulei de calcul agreate, în trimestrul întâi și patru al fiecărui an 70% din prețul de achiziție a gazelor depinde de costul mărfurilor din coșul de petrol și 30% – de prețul pieței la gaz. În trimestrul doi și trei, adică din aprilie până în septembrie, se aplică o altă formulă. Prețul gazului este alcătuit 70% din prețul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă și 30% – din prețul coșului de petrol.

Totodată, la martie, din cauza războiului din Ucraina, prețurile gazelor în Europa și-au reînnoit maximele istorice. Recordul istoric al prețurilor la TTF, principalul hub de gaz al Europei, a fost stabilit la 3,892 dolari pentru o mie de metri cubi la licitația din 7 martie. Prețurile au scăzut substanțial de atunci, dar nu suficient pentru a compensa creșterea anormală de la începutul lunii. Prețurile gazelor din Europa la licitația din 22 martie depășesc ușor 1 100 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Da, prețul gazului în Europa este în scădere, dar este greu de imaginat cât de mult ar trebui să scadă pentru a acoperi saltul prețurilor de la începutul lunii martie”, menționează Vadim Ceban.

Președintele Moldovagaz mai spune că, în pofida creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor, compania nu se va grăbi să ceară o creștere a tarifului pentru consumatori. Așteptările sunt ca prețul pe piețele europene să scadă în aprilie și mai.

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz, calculat preventi, constituie în luna martie 547 de dolari pentru o mie de metri cubi.