logo

În anul curent există mai multe şanse de majorare a exporturilor de produse vegetale


https://www.ipn.md/ro/in-anul-curent-exista-mai-multe-sanse-de-majorare-a-exporturilor-de-produse-vege-7966_1029142.html

Până la 1 august, Republica Moldova a exportat 108,7 mii de tone de fructe şi produse procesate din acestea, comparativ cu 59,7 mii de tone în perioada similară a anului trecut. Datele au fost prezentate, luni, într-o conferinţă de presă de către directorul general al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) Gheorghe Gaberi, citat de IPN.

„Anterior poziţia principală le revenea merelor, urmate de prune şi atât. Dar în ultimii ani au fost plantate livezi cu alte specii – caise, cireşe, vişine. De exemplu, anul trecut au fost exportate 395 de tone de caise, iar anul acesta deja 6944 de tone. Anul 2016 nu a fost însă favorabil pentru cireşe. La exportul de mere avem o creştere destul de mare – 87 de mii de tone în  şapte luni, faţă de 52 de mii de tone în perioada similară a anului 2015”, a comunicat directorul general al ANSA.

Gheorghe Gaberi a mai spus că, spre deosebire de anul trecut, când nu am avut export de piersici, în acest an s-au raportat livrări de 2800 de tone. Există creşteri şi la exportul de vişine, pomuşoare. De popularitate la export se bucură strugurii de masă. Dacă în şapte luni ale anului trecut exporturile de struguri de masă s-au cifrat la 4836 de tone, în acest an s-au ridicat la 11500 tone. 

Gheorghe Gaberi a mai spus că apar noi şi noi produse vegetale propuse spre export.  El a adus exemplul rădăcinilor de hrean, care nu se exportau înainte, iar în anul acesta au fost livrate pe piaţa externă 173  de tone de rădăcini de hrean.

În data de 25 august, la Stăuceni, va avea loc o reuniune republicană a exportatorilor, la care vor fi abordate problemele cu care se confruntă. În mare parte, acestea se referă la exporturile pe piaţa Federaţiei Ruse, care recent a publicat o listă de 43 de companii cărora li se acordă dreptul de a face exporturi de produse vegetale.

Potrivit directorului ANSA, înainte listele se făceau în Moldova şi se confirmau la Moscova. Acum lista a fost prezentată de Federaţia Rusă. Rusia cere respectare a două condiţii la export: produsele să fie crescute în Moldova (nu reexportate) şi să fie inofensive, cu respectarea normelor fitosanitare stabilite.

În concluzie, Gheorghe Gaberi  a spus că situaţia din anul curent, în ansamblu, pentru sectorul agricol e mai bună decât în 2015 şi că există şanse ca exporturile de produse vegetale, în special de fructe, să fie mai mari.