logo

În anul 2016 s-a redus drastic din veniturile şi cheltuielile partidelor politice


https://www.ipn.md/ro/in-anul-2016-s-a-redus-drastic-din-veniturile-si-7965_1028520.html

În anul 2016 s-a redus drastic din veniturile şi cheltuielile partidelor politice din Moldova, arată ultimele rapoarte financiare prezentate de acestea Comisiei Electorale Centrale. Singura formaţiune care a obţinut venituri în creştere este Partidul Democrat (PDM), transmite IPN cu referire la o investigaţie publicată portalul anticorupţie.md

PDM indică venituri şi cheltuieli de peste 15 milioane de lei, obţinute în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2016. Potrivit informaţiei publicate pe site-ul CEC, formaţiunea a adunat 13,2 milioane de lei din donaţiile membrilor de partid, alte 7,496 milioane de lei din cotizaţiile de membru de partid şi încă 1,799 milioane de lei din donaţii ale altor persoane.

Cele aproape  900 de persoane care au făcut donaţii pentru PDM au oferit sume între două mii şi 75 de mii de lei. Mai mult de atât a oferit Vladimir Maiduc, fostul şef al Direcţiei Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, cu cea mai generoasă donaţie de 500 de mii de lei.  Printre donatorii PDM nu se regăseşte Vladimir Plahotniuc şi nici deputaţi sau miniştri democraţi.

Prin comparaţie cu PDM, veniturile şi cheltuielile celorlalte partide s-au diminuat esenţial. Partidul Socialiştilor indică venituri de peste 3,2 milioane de lei în primele şase luni ale anului. Anul trecut, formaţiunea a adunat peste 27 de milioane de lei.

Banii din acest an au fost obţinuţi în special din cotizaţiile de membru de partid, dar şi din donaţii ale membrilor de partid. Donatori au fost deputaţii socialişti, care au contribuit cu câte 5000 de lei.

Partidul Nostru al lui Renato Usatîi indică la CEC venituri de 1,3 milioane de lei din cotizaţii ale membrilor de partid şi 400 de mii de lei din donaţii ale membrilor de partid. Singurul donator al partidului este avocatul Igor Pohilă, care a făcut şi anterior donaţii de sute de mii de lei pentru formaţiune. Renato Usatîi nu figurează nici de această dată printre finanţatorii partidului pe care l-a fondat. La fel ca şi celelalte formaţiuni, Partidul Nostru a cheltuit banii pentru întreţinerea sediilor şi promovare în presă.

La Partidul Comuniştilor, cele mai generoase donaţii le face astăzi fiul lui Vladimir Voronin. Oleg Voronin a donat în acest an 100 de mii de lei pentru întreţinerea formaţiunii condusă de tatăl său. Cu toate acestea, veniturile şi cheltuielile PCRM s-au redus drastic. Dacă anul trecut formaţiunea raporta că a primit finanţare de peste nouă milioane de lei, în prima jumătate a acestui an, donaţiile şi cotizaţiile membrilor de partid au scăzut până la 862 de mii de lei.

Şi Partidul Liberal a beneficiat în acest an de venituri modeste, 327 de mii de lei, toţi acumulaţi din donaţii ale membrilor de partid, dintre care aproape 200 de mii de lei i-a scos din buzunar liderul formaţiunii, Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal Democrat a indicat pentru acest an venituri de 553 de mii de lei, obţinuţi în special din donaţii şi alte venituri. Donaţiile au fost făcute în special de deputaţi şi primari ai partidului, sumele variind între o mie şi 15 mii de lei.

Celelalte partide au indicat venituri nesemnificative. Rapoartele financiare prezentate urmează a fi verificate şi analizate de CEC. Partidele care nu au prezentat rapoartele financiare riscă o amendă de la şase mii la 10 mii de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.