În anul 2007 economia mondială a atins o creştere de 5,2%
https://www.ipn.md/ro/in-anul-2007-economia-mondiala-a-atins-o-crestere-de-52-7966_968464.html
În anul 2007 economia mondială a avut parte de o evoluţie ascendentă, fiind estimată o creştere de 5,2%, atestă datele ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), citate de Info-Prim Neo.
În pofida tensiunilor de pe pieţele financiare, activitatea economică la nivel mondial a continuat să se extindă cu ritmuri de creştere ce au devansat semnificativ trendul, datorându-se în special ţărilor cu o economie emergentă şi în dezvoltare. China, a cărei creştere economică a fost estimată pentru anul 2007 la nivelul de 11,4%, pentru prima dată a înregistrat cea mai înaltă contribuţie la creşterea economică mondială evaluată atât la paritatea puterii de cumpărare, cât şi la preţurile de piaţă.
De asemenea, economiile Indiei şi Rusiei au continuat să se lărgească. Ratele reale de creştere a acestora sunt estimate pentru anul 2007 la 8,9% şi 7%, respectiv. Jumătate din creşterea globală în anul 2007 se datorează anume acestor trei ţări, se menţionează în informaţia BNM.
Creşterea rapidă a economiilor din aceste ţări a compensat ritmul moderat al creşterii economice din Statele Unite ale Americii, estimată la 1,9% în acest an. Economia SUA a fost temperată de criza financiară declanşată de pierderile de pe piaţa americană a creditelor ipotecare de mare risc urmate de o înăsprire a condiţiilor de creditare.
În anul 2007 creşterea economică în zona euro a continuat deşi cu un ritm mai lent comparativ cu 2006, creşterea în termeni reali a produsului intern brut în anul 2007 constituind, conform estimărilor, 2,6%, faţă de 2,8% în anul precedent.
Creşterea economică a fost susţinută, în special, de accelerarea investiţiilor, ca răspuns la sporirea cererii regionale şi mondiale de maşini şi echipamente şi extinderea construcţiilor şi a exporturilor, precum şi datorită indicilor înalţi ai productivităţii şi profitabilităţii corporative. Totodată, factorii care au afectat creşterea economică au fost aprecierea monedei euro, înăsprirea condiţiilor pe piaţa de credit ce a condus la o relativă încetinire a creşterii consumului privat şi a investiţiilor imobiliare. Preţurile de consum au crescut cu 3,1%, faţă de creşterea de 1,9% înregistrată în anul 2006, sub impactul creşterii puternice a preţurilor la resursele energetice şi la produsele alimentare, iar rata şomajului s-a diminuat până la 7,1%.
Economiile Germaniei şi Franţei în această perioadă au realizat un spor de 2,5% şi 1,9%. Cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au înregistrat în perioada dată o rată de creştere de 2,9%, inflaţia situându-se la nivelul de 3,2%.
Conform prognozelor, ritmul de creştere a economiei nipone a atins în anul 2007 nivelul de 2%. Economia Ucrainei a consemnat o creştere de 7,3% în anul 2007, iar inflaţia anuală s-a majorat cu 5 p.p. faţă de nivelul din anul 2006, constituind 16,6%.
Potrivit oficialilor moldoveni, pentru 2007 PIB-ul R. Moldova ar putea atinge o creştere de 4%. Seceta din anul trecut a determinat reducerea cu 5% a creşterii PIB-ului. Valoarea acestui indicator a fost, în nouă luni, 40,3 mlrd lei, cu 3,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006. Principala sursă de creştere a PIB-ului este pusă pe seama investiţiilor. Numai în nouă luni ale anului trecut, volumul investiţiilor în capital fix a constituit 7,5 mlrd lei şi a sporit faţă de perioada similară a anului 2006 cu 28,7%. De asemenea, o creştere record, cu 200 procente, a înregistrat volumul investiţiilor străine directe, totalizând cca 450 mln USD. Acest fapt a fost determinat, în mare parte, de vecinătatea Uniunii Europene cu R. Moldova. Volumului investiţiilor străine directe a crescut şi din contul investiţiilor în sectorul bancar.