În activitatea SIS şi CNI nu se va schimba nimic, lideri de ONG
https://www.ipn.md/ro/in-activitatea-sis-si-cni-nu-se-va-schimba-nimic-7965_1001185.html
În activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) nu se va schimba nimic în condiţiile în care în fruntea acestor instituţii au fost puşi şefi conform unor înţelegeri politice. De această părere sunt reprezentanţi ai societăţii civile solicitaţi de Info-Prim Neo.
Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, preşedinte al Consiliului Naţionale pentru Participare, a declarat că procedura de numire a lui Anatolie Donciu în fruntea CNI a fost una puternic politizată.
„Este un semn foarte mare de întrebare dacă această instituţie va putea să promoveze principiile de integritate, odată ce majoritatea membrilor, în afară de unul (Cristina cojocaru, n.r.), sunt angajaţi politic şi au anumite obligaţiuni politice. Procedura de numire a preşedintelui a fost sub nivelul criticii. Nu am încredere în această instituţie, în sensul în care poată să-şi îndeplinească misiunea de promovare a integrităţii în spaţiul public”, a menţionat Sergiu Ostaf.
Directorul CReDO a mai spus că şi numirea directorului SIS este politică. Societatea civilă este nemulţumită de numirea lui Mihai Balan la conducerea SIS deoarece acesta nu a prezentat o viziune clară referitor la reformarea instituţiei. O altă nemulţumire este faptul că nu a existat un proces de competiţie, ci a fost o numire politică.
Cât priveşte preşedintele CNA, Viorel Chetraru, directorul CReDO crede că acesta este un profesionist, deşi procesul de selectare nu a fost chiar transparent, nefiind publicate rezultatele testului în scris.
Tatiana Puiu, juristul asociaţiei obşteşti „Juriştii pentru Drepturile Omului”, spune că preşedinte al CNI ar fi fost oportun să devină persoana recomandată de societatea civilă, Cristina Cojocaru, dar funcţia a fost partajată politic.
Referitor la candidatura lui Mihai Balan, juristul a remarcat că se cunoaşte prea puţin despre această persoană, se ştie doar că vine din domeniul diplomatic. Referitor la Viorel Chetraru, Tatiana Puiu a menţionat că acesta a demonstrat că este un bun profesionist, însă era nevoie de mai multă transparenţă în desfăşurarea concursului.
Şefii de la CNI, SIS şi CNA au fost confirmaţi în funcţie prin votul Parlamentului din 25 octombrie. Fracţiunea PCRM a lipsit de la şedinţă.