În acest an Ziua Mondială a Diabetului are mesajul „Nici un copil nu trebuie să moară de diabet”
https://www.ipn.md/ro/in-acest-an-ziua-mondiala-a-diabetului-are-mesajul-nici-7967_967250.html
Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual la 14 noiembrie are în acest an genericul „Anul copilului” şi vine cu mesajul „Nici un copil nu trebuie să moară de diabet”.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în anul 2006 în R. Moldova au fost înregistrate 45 845 persoane cu diabet zaharat, dintre care 393 copii. Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 6 828 cazuri noi de diabet zaharat, dintre care 56 de cazuri noi în rândul copiilor.
Copiii bolnavi de diabet zaharat din Moldova sunt asiguraţi gratuit cu insulină şi beneficiază de tratament în secţia endocrinologie a Spitalului Clinic de copii „Emilian Coţaga”. Totodată, în cadrul „Şcolii diabetului” din această instituţie copiii şi părinţii primesc informaţiile necesare privind maladia, îngrijirea şi controlul ei.
Activităţile de informare şi educare a populaţiei, ca măsură de profilaxie a diabetului zaharat, sunt prevăzute atât în cadrul Programului naţional de profilaxie a diabetului zaharat „MoldDiab" pentru anii 2006 – 2010, precum şi în programele teritoriale. Programul prevede acţiuni de propagare a cunoştinţelor privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă şi limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, atât în familie, cât şi în instituţiile de învăţământ, propagarea activităţii fizice şi a modului sănătos de viaţă.
Potrivit Serviciul de Presă al MS, în acest an medicii din toată lumea îşi propun să atragă atenţia asupra creşterii răspândirii diabetului zaharat în rândul copiilor şi adolescenţilor - cu 3% în fiecare an, iar între preşcolari – cu 5% pe an. Medicii pun un accent deosebit pe informarea privind posibilităţile de profilaxie, diagnostic şi tratament ale acestei maladii.
Diabetul zaharat este o maladie cronică, ce duce la invaliditate şi necesită tratamente costisitoare. Boala afectează vasele sangvine, nervii, inima, rinichii, ochii şi provoacă invaliditatea frecventă a persoanelor în vârstă aptă de muncă. Totodată, diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cronice la copii, care le afectează viaţa prin necesitatea de a controla în permanenţă nivelul glucozei, de a administra insulina şi a respecta echilibrul între regimul de alimentare corect şi efortul fizic.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent în lume 240 mln persoane trăiesc cu diabet zaharat. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani acest număr va creşte până la 380 de mln.